Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Safari Park oslaví Světový den okapi. Poprvé v historii bez návštěvníků, pouze online

Vláda nařídila zavřít zoologické zahrady v celé České republice. I tak si chce v neděli Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem připomenout Světový den okapi. Poprvé v historii bude dělat podobnou akci bez návštěvníků. Přispěje na jejich záchranu v Africe a své příznivce pozve do zavřeného areálu virtuálně.

„I přes velmi komplikovanou finanční situaci kvůli uzavření safari parku v důsledku opatření proti nemoci COVID-19 jsme se rozhodli podpořit ochranu okapi ve volné přírodě i v letošním roce. Chráněná území v Africe čelí vážnému úbytku financí a na ochranu zvířat v jejich původním prostředí nesmíme – navzdory svým vlastním potížím – rezignovat,“ uvádí Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů safari parku.

Zoologická zahrada přispěje organizaci Okapi Conservation Project částkou přesahující půl milionu korun. Safari Park ve Dvoře je jedinou zahradou v České republice a na Slovensku, která okapi chová. Projekt má za cíl zastavit ničení tropických lesů v Demokratické republice Kongo.

Světový den okapi si užijeme online

Ačkoliv do areálu zoologické zahrady nikdo nesmí, bude možné za brány nahlédnou alespoň online. Ošetřovatelé si připravili speciální virtuální prohlídku zázemí, ve kterém okapi žijí. Ta začne na Instagramovém profilu zahrady v pondělí 20. října v 15:00.

„Zázemí chovu okapi dosud příznivci safari parku nemohli vidět. Věříme proto, že pro ně bude tato návštěva symbolickým poděkováním za jejich podporu,“ doplňuje Stejskal.

Okapi je pozoruhodný savec s mnoha přezdívkami jako africký jednorožec, duch pralesa či přízrak. Domovinou okapi je Demokratická republika Kongo. Odhady jejich počtu ve volné přírodě jsou značně nejisté, pohybují se v tisících, maximálně v několika desetitisících jedinců.  Podle odborníků však jejich počet ve volné přírodě stále klesá. Ve Dvoře Králové obývají okapi pavilon vybudovaný speciálně na jejich chov od roku 2004.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, safari park, Dvůr Králové, akce, Světový den, okapi, návštěvník, virtuální, prohlídka, online, Instagram, příspěvek, Okapi Conservation Project, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Afrika, příroda, Česko, historie, Dvůr Králové nad Labem, Jan Stejs

Safari Park oslaví Světový den okapi. Poprvé v historii bez návštěvníků, pouze online  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.