Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO | VIDEO: Ženy měly v rodinném domě ve Dvoře Králové přes čtyřicet psů. Ti žili ve vlastních výkalech a živili se zbytky

Takový pohled na zanedbané psy se uchová v paměti na hodně dlouho. Dvě ženy chovaly v hrůzných podmínkách rodinného domu ve Dvoře Králové více jak čtyřicet psů. Původně přitom tvrdily, že jich mají jen pět až sedm. Někteří psi nikdy nepoznali, jaké je to být venku. Jelikož se mezi sebou množili neřízenou rychlostí, řada z nich má i zdravotní problémy. Případ řeší veterinární správa i policie.

Když přijeli pro psi dobrovolníci ze spolku PES nejvěrnější přítel, počítali s tím, že odtud odvezou pět psů. Nakonec majitelka oznámila, že jich bude až patnáct. Ve finále čítala další várka šestadvaceti psů. „Samy nevěděly, kolik psů v domě je, protože se před nimi schovávali,“ říká členka rady spolku Kristina Wurstová. V průběhu několika dní bylo nakonec odebráno přes čtyřicet psů.

Byli pokrytí vlastními výkaly a někteří psi nebyli vůbec nikdy venku, neznali vodítko. Když je vyvedly majitelky ven před dveře, měli tendenci zalézt zpět do domu. „Většina z nich nebyla očkovaná, očipovaná a nikdy neviděli veterináře. Nebyli podvyživení, někteří byli naopak překrmení, protože byli krmeni zbytky. Psům chybí vápník, mají záněty očí, uší a mají problémy se štítnou žlázou. Je zde několik psů, kteří mají srdeční onemocnění. Je to prostě smečka, která se množila rychle mezi sebou. Jsou degenerovaní. Někteří budou potřebovat operace,“ říká Wurstová.

GALERIE: Psi žijící v nevyhovujících podmínkách

Čtvrtek, 15. října 2020, 22:31

Psi žijící v nevyhovujících podmínkách
Psi žijící v nevyhovujících podmínkách

Proces socializace u takových psů je delší. Někteří pejsci jsou v mnohých případech poznamenáni na celý život.

Podle ní je nejhorší jejich psychický stav. Nebyli zvyklí na lidí a jsou smečkoví. „V začátku se rvali o jídlo, měli tendenci vše zhltnout, protože mezi nimi byl boj o jídlo,“ doplňuje.

Psi už absolvovali prohlídku u veterináře, kde jim byly odhaleny neduhy a doléčují se. Pomalu se socializují a je vidět, že se upínají na člověka, takže nevydrží ani sami doma. „Když jich je víc, mají tendenci bojovat o to první místo. K lidem jsou ale hodní,“ řekla Wurstová.

Peníze na veškerou péči psů jdou z peněz spolku. Uvítá tedy jakoukoliv finanční pomoc

„Nemohli jsme převzít nakonec všechny psy, protože bychom je při takovém množství ani nemohli umístit. Máme spřátelené spolky a spřátelené vybrané útulky, které nám se psy pomohly. Veškeré finance jdou ale za námi,“ dodává Wurstová.

Další pejsky si převzaly spolky a útulky Dočasky DeDe, For Dogs, Útulek Dogsy, Naděje pro čtyři packy, Home 4 Pets a Pejsci a kočičky v urgentní nouzi.

Státní veterinární správa provedla v tomto chovu v posledních dvou letech kontroly opakovaně

Chovatelka nebyla podle Státní veterinární správy (SVS) schopna vysvětlit, jak došlo k úhynu a poranění dvou psů.

Při kontrole provedené 18. 9. 2020 byla zjištěna celá řada závažných porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Bylo konstatováno, že podmínky chovu a z nich vyplývající zdravotní stav psů se oproti předchozím kontrolám dále výrazně zhoršil a chovatelky nejeví žádnou snahu o nápravu tohoto stavu, ba naopak. Při kontrole provedené v červnu 2020 přitom chovatelky souhlasily, že do září 2020 postupně umístí psy z chovu do adopce,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Jelikož se nedalo vyloučit, že se uvnitř domu nacházeli v době kontroly další psi, které chovatelka navzdory výzvě, nepředvedla a veterinární inspektory do domu nepustila, následovala po pár dnech kontrola další.

Bylo proto navrženo, aby bylo všech sedm psů, které předvedla, umístěno do náhradní péče. Hrozilo totiž, že by mohli v nevhodných podmínkách uhynout. Krajská veterinární správa také navrhla nařídit chovatelce pozastavení činnosti (chov psů) do doby, než vytvoří vhodné podmínky.

Zkraje října provedla SVS spolu s městem v chovu šetření, podle kterého mělo dojít k odebrání psů

Na místě bylo zjištěno, že se psi již v místě chovu nenacházejí. Podle vyjádření chovatelky byla část psů darována spolku zabývajícímu se ochranou týraných a opuštěných zvířat, část byla přemístěna do nového bydliště její dcery. Následující den byla SVS kontaktována soukromou veterinární lékařkou od níž se dozvěděla, že ve dnech 28. – 30. 9. mělo být darováno jinému spolku věnujícímu se péči o zvířata, celkem 38 psů z uvedeného chovu,“ řekl Majer.  

I z tohoto důvodu podala Krajská veterinární správa 7. října trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu Chov zvířat v nevhodných podmínkách.Součástí oznámení byl také návrh, aby státní zástupkyně navrhla příslušnému soudu příkaz k domovní prohlídce,“ dodal Majer.

Následovala závěrečná kontrola

O den později proběhla na zahradě a dalších částech pozemku i domu kontrola. Inspektoři byli poprvé vpuštěni i dovnitř do domu.  Kromě starého harampádí se zde žádní psi nenacházeli. „Následovala prohlídka prostor v obydlí chovatelek. Místnosti byly silně znečištěné od starých vrstev psích výkalů, ani zde nebyli zjištěni žádní psi. Chovatelky podepsaly čestné prohlášení, že žádné psy nechovají,“ řekl mluvčí.

Případem se zabývá, kromě Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje, také Odbor životního prostředí ve Dvoře Králové nad Labem a Policie ČR.

Policie potvrdila, že přijala z Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj trestní oznámení o podezření ze spáchání trestného činu. Ten by se měl týkat chovu zvířat v nevhodných podmínkách na Královédvorsku.

„Trestní oznámení směřuje na dvě fyzické osoby. Záležitostí jsme se začali okamžitě zabývat a s ohledem na to, že oznámení je čerstvé a jsme teprve na začátku celého šetření, nelze podat v tuto chvíli bohužel více informací,“ uvedla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková

Odbor životního prostředí provedl tři kontroly

Aby tedy chovatelkám nebyli psi odebráni a nemusely za ně hradit náklady v útulku, zvolily cestu darovací.

Jak už zaznělo, i odbor životního prostředí Hradecké Drbně potvrdil, že byl minulý týden podán podnět na kriminálku. Do konce října by mělo být jasno, zda budou zahájeny úkony trestního řízení nebo to bude na přestupek. „My teď musíme čekat, jestli půjde o přestupek nebo to budou řešit policisté. Je otázka, jaké budou důkazní prostředky a zda se podaří prokázat trestný čin,“ řekla Anna Klustová vedoucí odboru životního prostředí.

Zároveň zakončila, že letos byly provedeny tři kontroly. Nikdo neměl ani tušení, že měly kromě pár psů, ještě dalších čtyřicet v patře.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PES nejvěrnější přítel

Štítky spáchání trestného činu, policie, Krajská veterinární správa, Odbor životního prostředí, chovatelka, psi, zanedbání, pes, Dvůr Králové nad Labem, Státní veterinární správa České republiky, dům, životní prostředí, rodinný dům, Královéhradecký kraj, Policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO | VIDEO: Ženy měly v rodinném domě ve Dvoře Králové přes čtyřicet psů. Ti žili ve vlastních výkalech a živili se zbytky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.