Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Krkonoších napadl první letošní sníh, v nížinách zvedá déšť hladiny řek. Zasahovat musí i hasiči

Vytrvalý déšť zvedl v noci na dnešek hladiny řek na některých místech ve východních Čechách. Na druhém povodňovém stupni je Stěnava na Náchodsku. V Krkonoších napadl první sníh nadcházející zimy. Sníh ale v kombinaci s větrem lámal stromy. Hasiči tak měli plné ruce práce.

Hladina řeky Stěnavy na Náchodsku je na druhém stupni povodňové aktivity hned na dvou místech. V Otovicích a Meziměstí. V ranních hodinách se dokonce přiblížila třetímu stupni. Prvního stupně dosahují i řeky Bělá v Jedlové v Orlických horách a Divoká Orlice v Orlickém Záhoří.

Výstrahu před záplavami, silným deštěm a sněžením vydali meteorologové pro Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko.

V noci napršelo v Orlických horách okolo 30 litrů vody na metr čtverečný. Na Labské přehradě ve Špindlerově Mlýně spadlo podle dat Povodí Labe přes 60 litrů vody na metr čtverečný.

„Během dnešního dopoledne očekáváme na celém našem území pokračování srážek s celkovými úhrny nad 30 milimetrů. V zasažených částech povodí předpokládáme pokračování vzestupu hladin a průtoků s dosažením druhých a třetích stupňů povodňové aktivity," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Krkonoše zasypal sníh, hasiči museli k popadaným stromům

V nejvyšších polohách Krkonoš padal sníh. Napadlo přibližně 15 centimetrů. Bílá pokrývka je například ve Špindlerově Mlýně a na Sněžce.

Od půlnoci do dnešního rána měli hasiči v Královéhradeckém kraji patnáct výjezdů ke stromům polámaným větrem a sněhem. "Odstraňovali jsme popadané stromy a větve z komunikací. Ve většině případů zasahovaly jednotky na Trutnovsku v horských oblastech. Nebylo výjimkou, že v jednom místě spadlo několik stromů najednou. Nikdo nebyl zraněn," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

O něco horší je situace v Pardubickém kraji

Povodňového stupně tu po vydatném dešti dosahují řeky už na devíti místech. Na Novohradce v Luži platí dokonce třetí stupeň povodňové aktivity.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, sníh, první, déšť, řeky, povodňový stupeň, hasiči, zásah, strom, okres Náchod, Stěnava, Východní Čechy, Povodí Labe (státní podnik), Orlické hory, okres Trutnov, Špindlerův Mlýn, Meziměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších napadl první letošní sníh, v nížinách zvedá déšť hladiny řek. Zasahovat musí i hasiči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.