Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od dnešního dne jsou uzavřené školy, restaurace i bary. Na veřejnosti se nesmí pít alkohol a pohromadě může být jen šest lidí

Ode dneška platí přísnější opatření proti koronaviru. Až do 1. listopadu budou uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Restaurace a bary musí být uzavřené, na veřejných místech je zakázáno pití alkoholu a shromažďovat se je možné jen v šesti osobách. Pokud se reprodukční číslo sníží na 0,8, přijatá opatření se zmírní.

Všechny školy přejdou na distanční výuku

Na základních uměleckých školách je ode dneška znovu zrušena i individuální výuka "jeden na jednoho".

Až do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Žáci prvního stupně by se měli vrátit do školních lavic opět 2. listopadu.  

Na středních školách je nově zakázána i prezenční praktická výuka, která se mohla dosud konat. Na vysokých školách se budou moci konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku ze zákazu fyzické přítomnosti na vysoké škole budou mít studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, na základních a středních školách.

ČTĚTE TAKÉ: Třicítka škol v kraji se bude starat o děti lékařů, zdravotníků a členů IZS

Studenti musí opustit vysokoškolské koleje

Nařízené vystěhování studentů z vysokoškolských kolejí provázejí nejasnosti a zmatky. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) sice včera odpoledne opatření zmírnil a studenti, co domů nemůžou, mohou na kolejích zůstat, situaci to ale nevyjasnilo úplně. Řada studentů se v opatření neorientuje, na sociálních sítích se nabádají k podepsání petice. Zástupci studentů v prohlášení uvedli, že nesouhlasí s žádným uzavíráním vysokoškolských kolejí ani při úpravě ohlášené Plagou. Podle nich by vysokoškoláci s nákazou bez příznaků mohli nemoc při návratu domů rozvézt do různých částí země.

Ministerstvo školství původní zákaz pobytu studentů, kteří mají trvalé bydliště v ČR, v těchto zařízeních nakonec zmírnilo. Roman Prymula ve svém včerejším večerním projevu uvedl, že studenti, kteří se bojí vrátit domů z obavy, aby nenakazili své rodiny, se mohou nechat zadarmo otestovat.

Zmatky jsou i na UHK

Zmatky doprovázejí omezení provozu i na hradecké univerzitě (UHK). "Studenty jsme už ale informovali, že musí opustit koleje s tím, že se to netýká některých ... výjimek jako třeba studentů, kterým může být uložena pracovní povinnost. Poté se dozvíme, že je další výjimka, je to velmi nepříjemné," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Distanční způsob výuky se na UHK dotkne šesti tisíc studentů. Do výuky na dálku byly investovány statisíce korun

Po včerejším dni už je ve školách jasno. V souvislosti s dalším opatřením proti koronaviru se distanční způsob výuky dotkne od středy úplně všech žáků a studentů. Výjimkou není ani Univerzita Hradec Králové. Jak ta je na formu dálkové výuky...

Pasé jsou také internáty a domovy mládeže

Vláda také zakázala poskytování ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány budou také školy v přírodě.

Restaurace a bary se uzavírají až do 3. listopadu

U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé.

Restaurace, bary a kluby musí být ode dneška až do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou. Výdejní okénka budou moci fungovat do 20:00. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, hostům budou k dispozici také do 20:00.

Zakázáno je pití alkoholu na veřejných místech

Na veřejně přístupných místech bude v souvislosti s postupem vlády proti epidemii koronaviru zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav.

Už od včerejšího dne je povinné nosit roušky na zastávkách hromadné dopravy

Od úterý je v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Opatření proti šíření nemoci covid-19 platí zatím do 3. listopadu, kdy má skončit nouzový stav.

Povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách platí už od 10. září

V celé republice platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. Ve firmách nemusí mít roušku zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem. Výjimku mají i lidé pracující ve výrazně ztížených podmínkách, co se týče horka.

Prymula stanovil pro boj s epidemií tři klíčové pilíře 

První pilíř se týká vyčlenění kapacit nemocnic, spoluřízení státních nemocnic ministerstvem a zajištění jejich dostatečného financování.

Pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči má být podle Prymuly vyčleněno až 10.000 nemocničních lůžek. "To, zda budeme muset opatření zpřísňovat nebo naopak uvolňovat, budeme primárně rozhodovat podle toho, jaká bude míra jejich naplněnosti. Musíme se za každou cenu vyhnout situaci, kdy bychom se o některého z nemocných nedokázali z kapacitních důvodů postarat," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Druhým pilířem bude plošné testování české populace s trasováním infekčních pacientů.  Testování proběhne pomocí antigenních testů s výsledkem do 15 minut. "Tyto testy jsou rychlé, levné a snadné. Pokud by se nám je povedlo zajistit, tak testování by pro všechny občany bylo zdarma," uvedl. Pokud by se celoplošné testování povedlo, získá Česko podle něj cenná data o šíření viru a podaří se nastavit výrazně cílenější systém karantény.

Do testování budou zapojeni praktičtí lékaři, nemocnice, aktuální odběrová místa a dále vzniknou speciální odběrová místa posílená o až 7000 studentů lékařských fakult a až o 10.000 studentů dalších vysokých škol. Systém podle něj funguje v Jižní Koreji, Lichtenštejnsku nebo Dánsku.

Třetím pilířem bude změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti. "Sebekriticky přiznávám, že způsob komunikace působí často dojmem nesrozumitelnosti, často nelogičnosti nebo také invazním nebo agresivním dojmem," uvedl Prymula.

Chce klást důraz na vysvětlování opatření "důrazně, názorně, jednoduše a lidsky". Chce mít také jasnou komunikační linii, jakýsi "překladač do srozumitelné řeči". Lidi také vyzval k tomu, aby nešířili neověřené a lživé informace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky opatření, koronavirus, školy, restaurace, bary, alkohol, Prymula, ministr zdravotnictví, COVID-19, pití, Roman Prymula, Česko, Robert Plaga, pandemie covidu-19, Jakub Novák, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Od dnešního dne jsou uzavřené školy, restaurace i bary. Na veřejnosti se nesmí pít alkohol a pohromadě může být jen šest lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.