Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Distanční způsob výuky se na UHK dotkne šesti tisíc studentů. Do výuky na dálku byly investovány statisíce korun

Po včerejším dni už je ve školách jasno. V souvislosti s dalším opatřením proti koronaviru se distanční způsob výuky dotkne od středy úplně všech žáků a studentů. Výjimkou není ani Univerzita Hradec Králové. Jak ta je na formu dálkové výuky připravena, zjišťovala redakce Hradecké Drbny od tiskového mluvčí UHK Jakuba Nováka.

Kolika studentů se včerejší přechod na výhradně distanční způsob výuky na Univerzitě Hradec Králové dotkne?

Vzhledem k tomu, že Univerzita Hradec Králové nedisponuje žádnými zdravotnickými obory, znamená to, že přechod na distanční způsob výuky se týká naprosto všech oborů a programů. a tím pádem i všech studentů UHK. V současnosti tedy přibližně šesti tisíc studentů a studentek, a to včetně těch zahraničních.

Jak se k přechodu staví vyučující?

Univerzitní akademici z toho pochopitelně nejsou nadšeni, osobní kontakt se studenty vysoké školy je nenahraditelný. Velký problém je pak zejména ve vztahu k předmětům, které nelze nahradit distančními formami vzdělávání. Například v oblasti chemie, biologie či toxikologie, které na UHK vyučujeme. Práci v laboratořích nelze suplovat online výukou.

Univerzita Hradec Králové ale na distanční formu výuky nakonec přeci přistoupila.

Ano, již na základě jarní zkušenosti s přechodem do distanční formy výuky jsme se v létě začali připravovat na příchod té takzvané druhé vlny. Investovali jsme statisíce do vybavení budov a učeben tak, abychom dokázali ze dne na den přejít na distanční formy vzdělávání. Aktuálně jsme na tom tedy tak, že naprostá většina výuky probíhá online v reálném čase, jako by přednášky a semináře probíhaly standardně, pro studenty jen „z pohodlí domova“.

Zapojí se studenti Vaší univerzity, stejně jako na jaře, do dobrovolnických aktivit?

Je třeba připomenout, že z UHK se v rámci první vlny zapojily opravdu desítky dobrovolníků – naši studenti pomáhali v krajské nemocnici s péčí o děti zdravotnického personálu, pomáhali v domovech seniorů a také v základních školách a dalších školských zařízeních. Naši studenti v rámci univerzitního projektu „UHK štít“ vyrobili na čtyři desítky tisíc obličejových štítů zejména pro příslušníky IZS a podobně.

Neumíme říct, kolik studentů se aktuálně dobrovolně k podobné výpomoci nabídlo. Mohu ale potvrdit, že vzhledem k možnosti uložení pracovní povinnosti již UHK oslovil hejtman Moravskoslezského kraje s tím, abychom poskytli seznamy studentů vybraných oborů s trvalým pobytem v jejich kraji, kterých se případná možnost uložení povinnosti týká. Věřím, že vzhledem k vážnosti situace se naši studenti, stejně jako na jaře, v rámci možností zasadí o uklidnění pandemické situace.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky UHK, distanční výuka, opatření, koronavirus, Univerzita Hradec Králové, Jakub Novák, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Distanční způsob výuky se na UHK dotkne šesti tisíc studentů. Do výuky na dálku byly investovány statisíce korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.