Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji začíná druhé kolo senátních voleb. Lístky dostanete od volební komise

V Královéhradeckém kraji úderem 14. hodiny začalo druhé kolo do senátních voleb. Stejně jako minulý týden volíme ve třech obvodech; Hradec Králové (45), Rychnov nad Kněžnou (48) a Trutnov (39). Tentokrát vybíráme ze šesti kandidátů, v každém volebním obvodu ze dvou.

V České republice může být senátorem zvolen pouze občan starší 40 let. Může kandidovat i senátor, kterému končí mandát.

Volební místnosti budou dnes otevřené od 14:00 do 22:00. V sobotu od 8:00 do 14:00. Voliči, kteří nevyužili středečního DRIVE-IN hlasování mohou volit do přenosných uren. O tu bylo třeba zažádat předem na krajském úřadě.

V senátních volbách volíme jednou za dva roky třetinu senátorů na šest let. Toto pravidlo platí od roku 1988. Voliči mohou vybírat jednotlivé politické hnutí nebo strany, popřípadě své oblíbené kandidáty.

Jak volit?

Způsob volby senátorů je stejný jako v prvním kole. Vybereme tedy jeden z hlasovacích lístků a ten vložíme do obálky. Lístek nijak neopravujeme ani nevyplňujeme. Obálku následně vhodíme do urny. Hlasovací lístky do druhého kola senátních voleb dostanou voliči od volební komise.

Stále platí přísná hygienická opatření. Do volební místnosti je povoleno vstupovat pouze s rouškou nebo jinou ochranou nosu a úst. U vstupu je připravena dezinfekce a k volební komisi se bude přistupovat na vyzvání. V prvním kole většina voličů tato pravidla respektovala.

PŘEHLED KANDIDÁTŮ: Zítra začíná druhé kolo senátních voleb. Vybíráme z šesti zájemců o senátorské křeslo

V Královéhradeckém kraji v pátek začíná druhé kolo senátních voleb. Ačkoliv ani jeden z kandidátů během prvního kola nezískal nadpoloviční většinu hlasů, budeme vybírat z šesti kandidátů. K urnám půjdeme na Trutnovsku, Rychnovsku a Hradecku.

Vybíráme vždy jen ze dvou

Do druhého kola senátních voleb postupují kandidáti v případě, že nezískali nadpoloviční většinu hlasů v kole prvním. V tom případě do dalších voleb postoupí dva, kteří mají největší počet hlasů. Tato situace nastala ve všech třech volebních obvodech Královéhradeckého kraje.

Za Hradecko se do druhého kola dostal právník a zastupitel Hradce Králové Jan Holásek a poslanec Jiří Mašek. V Trutnově bude senátní křeslo obhajovat starosta Vrchlabí a senátor Jan Sobotka a starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. V Rychnově nad Kněžnou je v druhém kole senátor a učitel Miroslav Antl a Jan Grulich, ředitel základní a mateřské školy.

V domě seniorů s karanténou v Hradci Králové nikdo nevolil

V domově seniorů SeneCura v Hradci Králové, kde je kvůli covidu-19 karanténa, dnes nikdo neprojevil zájem hlasovat v senátních volbách v obvodu Hradec Králové. Mobilní komise tak do domova jezdit nemusela. Hradecký domov byl jediným zařízením v kraji, kde volba do přenosné urny připadala v úvahu.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, 2020, senát, druhé, kolo, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, lístky, komise, kandidát, Královéhradecký kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, volební komise, Česko, domov, Jan Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji začíná druhé kolo senátních voleb. Lístky dostanete od volební komise  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.