Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PŘEHLED KANDIDÁTŮ: Zítra začíná druhé kolo senátních voleb. Vybíráme z šesti zájemců o senátorské křeslo

V Královéhradeckém kraji v pátek začíná druhé kolo senátních voleb. Ačkoliv ani jeden z kandidátů během prvního kola nezískal nadpoloviční většinu hlasů, budeme vybírat z šesti kandidátů. K urnám půjdeme na Trutnovsku, Rychnovsku a Hradecku.

V senátních volbách volíme 1/3 senátorů na dalších šest let. Z každého volebního obvodu do lavice zasedne jeden zástupce. Celkem v Královéhradeckém kraji lidé vybírali z 23 zájemců.

Hradecko

Jan Holásek (47 let, nezávislý s podporou Hradeckého demokratického klubu, TOP 09, Změny pro Hradec, Senátor 21, Volby pro město Hradec Králové, Liberálně ekologické strany a Zelených)

Právník a zastupitel Hradce Králové. Zastupitelem města je od října 2018, do Senátu již jednou neúspěšně kandidoval; v roce 2016 skončil jako nestraník za hnutí Nestraníci na Berounsku v prvním kole na třetím místě.

Rodák z Hradce Králové vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a absolvoval i pregraduální studium ve Velké Británii a postgraduální studium v USA. Do roku 2000 působil jako advokátní koncipient, advokát a společník v advokátní kanceláři Kocián Šolc Balaštík, v roce 2001 se stal společníkem advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Od roku 2017 vykonává advokacii ve své vlastní právní praxi. Je i rozhodcem u Rozhodčího soudu u Hospodářské a Agrární komory, věnuje i filantropickým a veřejně prospěšným projektům.

Jiří Mašek (61 let, ANO)

Poslanec a bývalý ředitel krajské zdravotnické záchranné služby. Od roku 2016 je členem hnutí ANO a od roku 2017 poslancem. V dubnu 2018 se stal předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V komunálních volbách v roce 2018 byl za hnutí ANO 2011 zvolen zastupitelem města Hradec Králové. Loni jako zdravotnický záchranář odmítl nominaci na státní vyznamenání odmítl.

Hradecký rodák vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Poté pracoval jako lékař internista na klinice nemocí z povolání a na první interní klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové, vedoucí lékař letecké záchranné služby v Hradci, ředitel okresní záchranné služby v Náchodě, v letech 2003-2011 byl náměstkem ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (ZZS KHK) a pak byl do zvolení do Sněmovny ředitelem ZZS KHK.

VOLBY 2020: Volby se blíží. Jak správně odvolit v krajských i senátních volbách?

Den voleb je tady. Dva dny budou lidé rozhodovat, koho poslat do vedení Královéhradeckého kraje a do lavice v horní komoře Parlamentu České republiky. Hradecká Drbna přináší stručný přehled o tom, jak a kde volit.

Trutnovsko

Jan Jarolím (46 let, ANO)

Starosta Dvora Králové nad Labem. Starostou města je již od roku 2014, kdy poprvé kandidoval jako člen a místní lídr hnutí ANO 2011. V roce 2018 byl po vítězných volbách opět do funkce zvolen. Předtím pracoval jako vedoucí oddělení na dvorském finančním úřadu.

Studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové a vystudoval Vysokou školu podnikání v Ostravě a Provozně ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze. Na Finančním úřadu ve Dvoře Králové nad Labem začal pracovat už v roce 1994. Od roku 2016 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje. Je ženatý, má tři děti.

Jan Sobotka (59 let, nestraník za STAN)

border-radius: 50%; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: left; width: 80px; height: 80px;Senátor a starosta Vrchlabí. Senátorem se stal v lednu 2018 po zvolení dosavadního senátora Jiřího Hlavatého do Poslanecké sněmovny. Vystudoval obor vodní stavby a vodní hospodářství na Stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně. Pracoval jako projektant v podniku Agrostav Dvůr Králové nad Labem, později se osamostatnil. Počátkem 90. let krátce podnikal, spoluzaložil firmu na výrobu mikrotenových sáčků. Poté pracoval jako vedoucí stavební výroby v podnicích Kobra Plus Vrchlabí a Novos Hradec Králové. V roce 1995 začal pracovat jako vedoucí provozu vleků ve Špindlerově Mlýně.

Do zastupitelstva ve Vrchlabí byl poprvé zvolen v roce 1994, tehdy jako člen ODS, později přestoupil do Unie svobody-Demokratické unie (US-DEU), za kterou kandidoval i v roce 1998, kdy byl po volbách zvolen poprvé starostou města. Po úspěchu v komunálních volbách v roce 2018 byl v říjnu 2018 opět zvolen starostou města. Od října 2012 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje. Je ženatý a má dvě děti.

Rychnovsko

Miroslav Antl (65 let, hnutí Za občany)

Senátor, vysokoškolský učitel a bývalý státní zástupce. Členem horní komory Parlamentu je od roku 2008, dvakrát byl zvolen jako nestraník za ČSSD, nyní kandidoval za hnutí Za občany, jež letos založil a je jeho předsedou. Od října 2012 je také zastupitelem Královéhradeckého kraje. Přednáší mimo jiné na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. V letech 1985 až 1989 byl členem komunistické strany.

Ostravský rodák vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1979 pracoval 22 let jako prokurátor a státní zástupce; působil v Litoměřicích, Chrudimi a Hradci Králové. Od roku 1985 byl žalobcem Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. V roce 2001 přešel na ministerstvo vnitra, čtyři měsíce řídil republikový úřad vyšetřování a pak byl od ledna do října 2002 náměstkem policejního prezidenta pro trestní řízení. Z funkce odstoupil po dopravní nehodě, kterou způsobil pod vlivem alkoholu. Po odchodu od policie pracoval jako právník a expert na bezpečnost a trestní právo. Je ženatý, má dceru.

Jan Grulich (45 let, člen TOP 09; koalice TOP 09 a LES, s podporou KDU-ČSL, STAN a Piráti)

Ředitel základní a mateřské školy Trivium Plus v Dobřanech a krajský zastupitel. Členem TOP 09 je od roku 2010, letos v lednu se stal zastupitelem Královéhradeckého kraje, kde nahradil bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Rodák z Opočna vystudoval germanistiku na Technické univerzitě v Liberci a Univerzitě Pardubice. Jako pedagog působí od roku 1999 ve škole v Dobřanech, kterou sám jako žák navštěvoval, v roce 2005 se stal ředitelem této školy, v roce 2013 založil novou mateřskou školu. Mimo školu spoluvlastní malou rodinnou firmu. Je ženatý a s manželkou a třemi dětmi bydlí v Sedloňově v Orlických horách

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk | Zdroj ČTK

Štítky volby, 2020, senátorské, druhé, kolo, Hradec Králové, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Jan Holásek, Jiří Mašek, Jan Jarolím, Jan Sobotka, Miroslav Antl, Jan Grulich, Královéhradecký kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, TOP 09, ANO 2011, okres Tr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED KANDIDÁTŮ: Zítra začíná druhé kolo senátních voleb. Vybíráme z šesti zájemců o senátorské křeslo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.