Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina zvířat sražených autem nemá šanci přežít způsobená těžká zranění

Na silnicích přibývá v těchto dnech případů sražené zvěře. Sklizená, na krátko střižená pole, nedostatek přirozeného úkrytu, mlhy a snížená viditelnost spolu s migrací zvěře a pohybem lidí v přírodě si vybírá svou každoroční daň. Motoristé by právě teď měli při jízdě autem věnovat zvýšenou pozornost i tomu, co se děje u krajnice.

„Pokud se stanete účastníky nehody způsobené střetem se zvěří, zcela určitě informujte přímo z místa Policii ČR na lince 158,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Pracovníky záchranné stanice informovali o sražené srně u Kozolup na Plzeňsku z operačního střediska hasičů. Dospělá srna s komplikovanou otevřenou frakturou předního běhu, s nevratným poraněním páteře, četnými povrchovými i vnitřními zraněními musela u plotu zahrady v poli pod silnicí ležet už několik hodin.

„V tomto případě nebylo možné zvířeti z naší strany pomoci. Jelikož zvěř v honitbě je majetkem státu, řeší to státem pověřené místně příslušné myslivecké sdružení. Proto jsme zvíře na místě zajistili, vyšetřili, částečně zafixovali, lokalitu označili a přes Policii ČR případ předali mysliveckému hospodáři. Většina takovýchto případů končí utracením zvířete,“ konstatoval zvířecí záchranář.  

Srážek se zvěří v kraji přibývá. Řidiči často neví, co v takové situaci dělat a chybují

Srážek se zvěří v Královéhradeckém kraji poslední dobou přibývá. Ačkoliv jde často o nehodu, která jde vyřešit bez asistence policie, řidiči často neví, jak se mají zachovat. Svojí roli na místě hraje i stres. Kvůli nedorozumění před pár dny...

Srna, divoké prase, spárkatá zvěř a další větší druhy zvířat jsou po střetu s dopravními prostředky fatálně poraněná. „Četné fraktury a poranění životně důležitých orgánů s vnitřním krvácením a traumatem hlavy či páteře nejsou na první pohled patrná, ale v těchto případech je nelze efektivně léčit. Navíc zvíře je často nepohyblivé, značně vystresované a každou další manipulací trpí,“ vysvětlil Karel Makoň.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DESOP

Štítky záchrana zvířat, sražená zvěř, střet se zvěří, nehoda, sražená srna, Policie České republiky, Plzeňský kraj, Kozolupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina zvířat sražených autem nemá šanci přežít způsobená těžká zranění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.