Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bylo mi upřeno právo svobodně volit, říká Jindřich Vedlich. Pozitivní výsledek testu na COVID-19 mu přišel v pátek

V Královéhradeckém kraji se několika lidem stalo, že nemohli vyrazit k volbám. Jde o chybu v plánování voleb pro občany, kteří jsou v domácí izolaci a karanténě. Jeden z nich je i bývalý náměstek Jindřich Vedlich. O tom, že má pozitivní test se dozvěděl v pátek. Kvůli legislativě už nebylo možné zařídit přenosnou urnu.

„Právo na svobodné volby jsem spolu s dalšími kamarády ve Stávkovém výboru v roce 1989 pomáhal obnovit,“ řekl Vedlich.

„Jsem velmi znepokojen, že mi náš stát znemožnil využít základní právo dané ústavou, tedy svobodně volit,“ postěžoval si Jindřich Vedlich na sociálních sítích. S tím, že by musel volit z domácí karantény nepočítal. Ve čtvrtek mu ale nebylo dobře, a proto podstoupil test na COVID-19. V pátek v noci mu přišla zpráva, že je pozitivní a musí dodržovat karanténu.

DRIVE-IN volby byly ve středu a o přenosnou urnu, se kterou komise obcházela lidi v karanténě, si museli voliči zavolat na krajský úřad do čtvrteční osmé hodiny večerní. „V pátek jsem volal na úřad a požadoval, abych mohl speciálně odvolit. Bylo mi sděleno, že už to nejde. Že to vyplývá ze současné legislativy,“ řekl Vedlich.

Podle vyjádření Královéhradeckého kraje nemohlo hejtmanství udělat nic, čím by těmto voličům pomohlo. Stejně jako ostatní kraje, se i ten Královéhradecký musel řídit nařízením ministerstva vnitra. "Krajskému úřadu nepřísluší tuto stížnost řešit. Návrh na neplatnost voleb může volič podat k příslušnému krajskému soudu podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů," řekl redakci Hradecké Drbny mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Na podobnou problematiku upozorňoval ministr vnitra Petr Mlsna už před volbami. "Voliči, kteří se o své karanténě nebo izolaci dozví v průběhu pátku nebo soboty, volit nemohou, protože to není logisticky možné zvládnout," řekl ministr.

Exnáměstek tvrdí, že je to chyba. Podle něho by bylo možné vše zvládnout a zařídit, pokud by se chtělo. „Klidně jsem mohl volit do přenosné urny až například v sobotu v 13:45, měli mi to nějak zajistit. Je mi teď nejenom mizerně fyzicky, ale jsem znechucen i psychicky,“ dodal. Kolika lidem v kraji COVID-19 zhatil možnost volit se zjistit nedá. Dá se však předpokládat, že se jedná o všechny, kteří se o pozitivním výsledku dozvěděli během pátečního dne. Hygienici potvrdili během pátku pozitivní testy 77 lidem.

V Královéhradeckém kraji je sečteno 100% hlasů. Od uzavření místností to byl velice těsný boj mezi hnutím ANO a koalicí, kterou tvoří ODS, STAN a Východočeši. Jen s mizivým rozdílem nakonec vyhrála zmiňovaná trojkoalice. Nyní přijdou na řadu...

Zájem o volby pro lidi v karanténě nebyl až takový

V Hradci Králové využilo DRIVE-IN volby 34 lidí. Stanoviště bylo ve dvoře magistrátu. „Bylo to v klidu, v jeden jediný moment tam byla dvě auta za sebou," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Podle zástupců radnice v Jičíně přijelo během dne na stanoviště v bývalých kasárnách 14 aut a volilo 21 lidí. Stejný počet lidí odvolil i v Trutnově. V Náchodě přijelo k volebním urnám 107 lidí, v Rychnově nad Kněžnou sedm.

Další možností, jak odvolit z izolace dostali senioři ve vybraných domovech seniorů. Tato zařízení a konkrétní voliče vybírala sama Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Mobilní volební tým přijel za voliči do krajských domovů pro seniory v Chlumci nad Cidlinou, do Police nad Metují a do soukromého domova důchodců Beránek v Úpici.

Třetí možností byla volba do takzvané přenosné schránky. Ta byla určena pro lidi, kteří se z nějakého důvodu nemohli dostavit na jedno z pěti DRIVE-IN stanovišť v Královéhradeckém kraji.

Ohodnoť článek

Foto FB: Jarek Plesar

Štítky Jindřich, Vedlich, Hradec Králové, volby, 2020, Královéhradecký, kraj, karanténa, COVID-19, Mlsna, komplikace, Jindřich Vedlich, Královéhradecký kraj, Petr Mlsna, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bylo mi upřeno právo svobodně volit, říká Jindřich Vedlich. Pozitivní výsledek testu na COVID-19 mu přišel v pátek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.