Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Hasiči z Královéhradeckého kraje trénovali ve FLASHOVER kontejneru. Teploty v něm mohou dosahovat až na tisíc stupňů Celsia

Každým rokem prochází hasiči z Královéhradeckého kraje odbornou přípravou v zařízeních, které simulují reálné podmínky požáru. Využívají k tomu takzvaný FLASHOVER kontejner na sportovním stadionu HSS Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě. Jedním z výcviků prošli hasiči na konci září.

Osmihodinová příprava se skládá z teoretické a praktické části. Při teoretické se hasiči seznamují s metodikou dynamiky požáru, požárů v uzavřených prostorech a ovládání technických prostředků při zdolávání požárů.

Praktickou část už hasiči absolvují v prostoru FLASHOVER kontejneru. Ten slouží k simulaci skutečných podmínek, které se dějí při požáru v uzavřeném prostoru. „Příslušníci si zde mohou za skutečně tvrdých podmínek nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí. Teploty v trenažéru přitom mohou dosahovat 600 až 1000 stupňů Celsia, říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

GALERIE: Hasiči trénovali ve FLASHOVER kontejneru

Pondělí, 5. října 2020, 10:58

GALERIE: Hasiči trénovali ve FLASHOVER kontejneru
GALERIE: Hasiči trénovali ve FLASHOVER kontejneru

Při výcviku pozorují hasiči několik jevů, které mohou při požáru v uzavřených prostorech nastat

Rollover (někdy se nazývá i flameover)

Vzniká při shromáždění většího množství hořlavých plynů v počáteční fázi požáru u stropu hořící místnosti. Velmi zahřáté plyny jsou vytlačovány zplodinami hoření z hořící místnosti do okolí. Tady se mísí se vzdušným kyslíkem. „Jestliže koncentrace hořlavých plynů dosáhne mezi hořlavosti, dojde k jejich vznícení a rychlému rozšíření požáru,“ říká mluvčí.

Flashover 

Tak se jmenuje situace, kdy náhle vzplanou všechny hořlavé materiály v celém prostoru hořící místnosti najednou. Hořlavé hmoty jsou zahřáty na takovou teplotu, při které uvolňují ze svého objemu hořlavé plyny a páry.

„V momentě, kdy se koncentrace těchto plynů a par dostane nad spodní mez výbušnosti (teplota v místnosti je v tu dobu více než 800 stupňů Celsia), dojde k jejich okamžitému vznícení,“ doplňuje Götzová.

Backdraft 

Při požáru v uzavřené místnosti může dojít po fázi volného rozvoje k takovému poklesu koncentrace kyslíku ve vzduchu, že už není možné, aby hořelo. Místnost je následně zaplněna hustým kouřem. Teplota v místnosti může dosáhnout až na 500 stupňů Celsia a tlak vzduchu rychle roste

Backdraft může vzniknout všude tam, kde už není možný jakýkoliv přísun vzduchu. Jedná se například o požárem zasažené sklepy nebo byty s uzavřenými okny.

Intenzivním sálavým teplem se do vzduchu začínají uvolňovat výbušné plyny z předmětů v zasažené místnosti. Tyto plameny zvyšují spolu s horkými zplodinami hoření riziko vzniku backdraftu. „Ten vzniká tehdy, vnikne-li do místnosti čerstvý vzduch s normální koncentrací kyslíku. Vniklý vzduch naředí směs horkých plynů pod horní mez výbušnosti," vysvětluje mluvčí. Pak už nic nebrání výbuchu směsi hořlavých plynů a par v místnosti, která byla zasažena.

Při jakémkoliv porušení těsnosti takové místnosti, ale hrozí výbuch. Varovnými signály, které upozorňují na nebezpečí backdraftu jsou podle hasičů tyto:

  • malé nebo žádné plameny,
  • žlutošedý až černý kouř
  • malými netěsnostmi unikají obláčky kouře (jako zpod pokličky hrnce),
  • extrémní sálavé teplo,
  • drnčení okenních tabulí,
  • pískání vzduchu proudícího malými netěsnostmi (např. okenními nebo dveřními spárami) do hořící místnosti,
  • výrazný proud vzduchu proudícího do místnosti po otevření oken nebo dveří.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého a Pardubického kraje | Zdroj HZS KHK

Štítky hasiči, cvičení, kontejner, FLASHOVER, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, požár, stupeň Celsia, Vysoké Mýto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči z Královéhradeckého kraje trénovali ve FLASHOVER kontejneru. Teploty v něm mohou dosahovat až na tisíc stupňů Celsia  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.