Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ochranáři dopraví na Josefovské louky dva pratury. Z Milovic se převezou zítra ráno

Ochranáři přivezou v úterý do Ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku dva pratury. Spásáním křovin a rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomohou vytvářet vhodné podmínky pro mokřadní a luční ptáky. Převoz praturů byl několikrát odložen kvůli tomu, že ochranáři neměli potřebné dokumenty.

Dvě jalovice, které patří ochranářské společnosti Česká krajina, jsou zatím v rezervaci u Milovic. "V Milovicích na pastvině se v úterý ráno začnou uspávat a nakládat, pokud půjde vše dobře, tak kolem poledního by měl transport dorazit k Josefovu. Odpoledne by měli být pratuři vypuštěni na pastvinu v Ptačím parku Josefovské louky. Upozorňujeme, že akce není určena pro veřejnost," řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Pratuři budou zpočátku v ohrazené pastvině, postupně by měli začít sdílet společný prostor s divokými koňmi, kteří spásají Josefovské louky od ledna 2018.

Podle Michálka se stádo divokých koní v rezervaci velmi osvědčilo. "Vytvořili tu pestrou rostlinnou mozaiku ideální pro sběr potravy, hnízdění i úkryt ptáků. Úkolem praturů bude okusem potlačovat dřeviny, které jsou v některých částech parku nežádoucí, například rozrůstající se vrby a hlohy," uvedl Michálek.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Páteří parku je sto let starý závlahový systém Metuje, který po opravě umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Ochranáři louky s pomocí stovek dárců vykupuje a buduje na nich tůně i velké vodní plochy, které zajistí potravu ptákům a životní prostor řadě ohrožených druhů bezobratlých, uvedli zástupci rezervace. Návštěvníci v lokalitě najdou informační cedule, naučnou stezku, pozorovatelnu či odpočívadla.

Autoři | Foto FB: Pohanský kruh

Štítky rezervace, Josefovské louky, Náchodsko, Josefov, Milovice, louky, louka, ptáci, okres Náchod, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranáři dopraví na Josefovské louky dva pratury. Z Milovic se převezou zítra ráno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.