Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Roman Prymula chce představit dlouhodobý plán dalších opatření

Dlouhodobý plán dalších opatření proti epidemii nového typu koronaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) představený v pátek 9. října. Oznámit chce, jaká nařízení začnou platit od dalšího pátku a jaká budou dlouhodobá. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Komplex opatření bude představený v pátek. Bude řečeno, která nastanou příští pátek, a jaká chceme udělat dlouhodobě," řekl ministr. Podle něj je nutné přijmout i opatření na delší časové období, aby nemusela ČR fungovat v "peacích", tedy aby se stav epidemie nezhoršoval a zlepšení zase bude vyžadovat přísnější opatření. 

Zvažovaných opatření bude podle Prymuly zhruba 60, vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku.

Od zítřejšího dne začne platit nouzový stav

S koronavirem v Česku dosud zemřelo 711 lidí. Od pondělí budou na dva týdny platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

V Královéhradeckém kraji se od pondělí žádné školy uzavírat nebudou

Po včerejším vyhlášení nouzového stavu vládou se má od pondělí příštího týdne zavést na středních školách, které jsou na epidemiologickém semaforu označeny oranžovou a červenou barvou, distanční výuka. V Královéhradeckém kraji se ale žádné plošné...

S nouzovým stavem začne platit například zákaz hromadných akcí venku nad 20 osob a uvnitř nad deset lidí. V dokumentu, kterým vláda nouzový stav vyhlásila, není výslovně uvedeno, že lze povolat studenty medicíny do nemocnic. "Mělo to tam být, pokud to tam není, je to chyba," řekl Prymula. Opatření podle něj připravili legislativci, on ze své odbornosti není schopen říct, jestli povolat mediky umožňují.

Podle Zemana je nouzový stav potřeba

Podle prezidenta Miloše Zemana je nouzový stav potřeba, aby soudy následně některá opatření ministerstva zdravotnictví neposoudily jako protizákonná. Řekl to dnes v pořadu Partie v televizi Prima. Městský soud v Praze v dubnu zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která kvůli koronavirové pandemii omezila volný pohyb a maloobchod. Prohlásil je za nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona.

Zemana více než rostoucí počet nakažených trápí, že se podle něj poprvé dal do pohybu i trend počtu zemřelých s onemocněním covid-19. "V tomto případě už jsou zapotřebí velmi brizantní opatření, protože není nic cennějšího než lidský život," poznamenala hlava státu.

Kapacity testování se navýší

Kapacity testování by se podle Prymuly měly navýšit na 50.000 testů denně. Podle Zimy by stačilo současných 20.000 až 35.000. "Máme poměrně vysoké číslo pozitivních na počet vzorků. Máme 15 procent a musíme se dostat pod deset procent. Z toho vyplývá, že 20.000 testů je málo," sdělil ministr. Podle něj by se od příštího týdne měly zapojit k PCR testů testy nového typu, takzvané LAMP testy, které by mohly navýšit o 3000 denně. Testů tohoto typu by mohlo by být do budoucna denně až 10.000.

ČTĚTE TAKÉ: V reakci na zvyšující se počet případů koronaviru v kraji, začne v pondělí jednat pracovní skupina krizového štábu

ČTĚTE TAKÉ: Hradec Králové obnoví od pondělí pomocné telefonní linky. Lidé se na ně dovolají vždy ve všední dny​

Od začátku epidemie podle Prymuly stálo testování přes 2,5 miliardy korun. Proto je podle něj snaha hledat testy levnější, jako jsou LAMP nebo testy antigenní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky opatření, koronavir, vláda, Prymula, nouzový stav, Roman Prymula, COVID-19, epidemie, ANO 2011, Česká televize, Miloš Zeman, Otázky Václava Moravce, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Prymula chce představit dlouhodobý plán dalších opatření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.