Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajskou stavbou roku 2020 je rozhledna na Velké Deštné. O titul se letos ucházelo 15 staveb

Titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020 dnes získala rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách. Osmnáct metrů vysoká rozhledna s ocelovou konstrukcí zhruba za pět milionů korun vznikla v nadmořské výšce 1115 metrů na nejvyšším vrcholu Orlických hor. Otevřena byla loni v říjnu. Odborná porota ještě udělila čtyři čestná uznání a zvláštní cenu poroty. Do letošního 17. ročníku soutěže stavbaři, investoři a architekti přihlásili 15 staveb, o osm více než loni.

Rozhledna, kterou vyprojektoval brněnský ateliér architekti.in, vznikla na půdorysu nepravidelného pětiúhelníku. Její ocelová konstrukce se schodištěm je obložená modřínovými hranoly. Při příchodu z dálky rozhledna působí jako štíhlý mrakodrap. Porota na rozhledně ocenila jednoduchost konstrukce i jednoduché a výtvarné opláštění rozhledny. V potaz vzala i nenásilné začlenění rozhledny do okolní přírody.

Obec Deštné v Orlických horách usilovala o rozhlednu na Velké Deštné několik let. Vznikla i díky tomu, že Jan Egon Kolowrat daroval obci pro rozhlednu pozemek. V minulosti bylo na Velké Deštné několik jednoduchých dřevěných vyhlídek připomínajících myslivecké posedy. Poslední byla odstraněna před deseti lety. Nová rozhledna se pro Orlické hory stala novodobým poutním místem.

Čestné uznání dnes od odborné poroty získaly rekonstrukce městského Biografu Český ráj v Jičíně, rekonstrukce historického schodiště Bono Publico v Hradci Králové, rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové a rekonstrukce mostu v areálu Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Zvláštní cenu poroty získala nástavba, přístavba a stavební úpravy ZŠ v Dobřanech v Orlických horách.

Stavby z hradeckého kraje se často prosazují v celostátním měřítku. Rekonstrukce Galerie moderního umění v Hradci Králové získala v roce 2017 titul Stavba roku ČR. V roce 2016 získala ocenění Stavba roku ČR rekonstrukce hospitalu Kuks, v roce 2015 jej obdržel Komenského most v Jaroměři a v roce 2014 kabinová lanovka na Sněžku. V minulých letech tento titul získaly také společenské centrum Uffo v Trutnově, areál krajského sídla Regiocentrum Nový pivovar a budova hradecké studijní a vědecké knihovny.

Pořadatelem krajské soutěže Stavba roku jsou vedle Královéhradeckého kraje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Česká komora architektů. Do letošního ročníku se mohla přihlásit stavební díla zhotovená v letech 2017 až 2019.

Autoři | Foto David Stejskal

Štítky stavby, správa, architektura, ocenění, Královéhradecký, rozhledna, Stavba roku, Královéhradecký kraj, Orlické hory, Deštné v Orlických horách, rekonstrukce, Česko, ZOO Dvůr Králové, Česká komora architektů, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajskou stavbou roku 2020 je rozhledna na Velké Deštné. O titul se letos ucházelo 15 staveb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.