Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedno ze tří nedávno narozených lvíčat muselo na operaci. Po zákroku je v pořádku zpět u maminky

Jedna ze tří lvic, narozená v Safari Parku ve Dvoře Králové na začátku prázdnin, musela na operaci břišní kýly. Po zákroku je v pořádku u své maminky a sourozenců, uzdravuje se bez komplikací. Celá skupina je k vidění ve vnitřní expozici i na venkovních.

Právě operovaná lvice je podle ošetřovatelů nejaktivnější a velmi průbojná

„Rozvíjející se kýlu jsme odhalili během jedné z prvních kontrol. Matka byla ale v té době velmi nervózní, protože lvíčata začínala objevovat vnitřní boxy. Nenechala se od nich oddělit, a tak jsme se v rámci pohody celého vrhu rozhodli na základě konzultace více veterinářů počkat s řešením na uklidnění situace,“ popisuje zooložka safari parku Gabriela Linhart.

Operace proběhla bez komplikací už 15. září přímo v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Lvíče bylo odděleno od sourozenců a matky zhruba na hodinu. „Přistoupili jsme ke dvojitému šití a vnitřním stehům, abychom minimalizovali riziko, že samice mláděti stehy rozlíže,“ přibližuje Linhart. I návrat skončil nad očekávání dobře. Matka o lvíče neprojevovala až tak velký zájem, který se očekával. Rána se tak zahojila, jak měla.

Po operaci zůstala operovaná lvice se sourozenci i matkou v samostatném boxu, ven se všichni podívali až během šestého dnu po operaci. K překvapení veterinářů projevuje více elánu než před operací.

Safari park nabízí pohled na lvy dvěma způsoby. Celoroční je přístup z vyhlídek a ve vnitřní expozici v pěší části. Oblíbená projížďka vlastním autem či Afrika truckem je možná jen během letní sezony. Ojedinělá atrakce funguje v letošním roce do 4. října a znovu se otevře se začátkem 75. sezony na jaře. To už v největším lvím výběhu v Česku budou dovádět i nově narozené lvice.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, operace, lvíče, kočka, zvířata, břišní, kýla, smečka, chov, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Afrika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedno ze tří nedávno narozených lvíčat muselo na operaci. Po zákroku je v pořádku zpět u maminky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.