Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Ve středu volí lidé v karanténě. Jak na to?

Letošní volby jsou specifické v tom, že budou volit i lidé, kteří mají nařízenou karanténu. Pro tyto voliče jsou připravené tři možnosti: DRIVE-IN volby, přenosné hlasovací schránky a hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Všechny tři způsoby mají svá pravidla. Hradecká Drbna přináší jejich kompletní přehled.

DRIVE-IN hlasování

Lidé, kterým je nařízena karanténa mohou volit ve středu 30. září od 7:00 do 15:00 na speciálních drive-in volebních místech. Těch je v Královéhradeckém kraji celkem pět: Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov. Jejich přesné adresy najdete v článku níže.

Jak to probíhá?

Veškerá administrativa během hlasování probíhá pouze z auta v okresu, kde má volič trvalý pobyt.

Na prvním stanovišti se řidič / volič prokáže občanským průkazem nebo pasem. V této chvíli může být komisí požádán, aby sejmul roušku. Komise skládající se ze třech vojáků a jednoho zapisovatele dá řidiči obálku označenou razítkem krajského úřadu a u voleb do Senátu číslem volebního obvodu.

Na druhém stanovišti volič lístky vyplní a připraví do obálek pro vhození do volební urny. Stejně jako v běžné volební místnosti platí pravidlo, že šedé hlasovací lístky a obálky patří pro volbu do zastupitelstva Královéhradeckého kraje a žluté do senátu.

Na třetím stanovišti k vozu přistoupí člen komise s volební urnou. Volič je do ní vhodí z okénka svého vozu a odjede.  

DRIVE-IN místa v Královéhradeckém kraji:

  • pro okres Hradec Králové (dvůr Magistrátu města Hradec Králové, Československé armády 408/51, Hradec Králové)
  • pro okres Jičín (budova bývalých kasáren, Československé armády 162, Jičín)
  • pro okres Náchod (budova Celního úřadu, Kladská 272, Náchod)
  • pro okres Rychnov nad Kněžnou (areál fotbalového stadionu, U Stadionu 1430, Rychnov nad Kněžnou)
  • pro okres Trutnov (budova hasičské zbrojnice, Dlouhá 752, Trutnov – Horní Staré Město)

ČTĚTE TAKÉ: Krajské volby se blíží. Tohle jsou koalice a strany, které se ucházejí o místo v zastupitelstvu

Hlasování do zvláštních přenosných schránek

Toto hlasování se bude konat ve stejných dnech jako to klasické. Tedy v pátek 2. října od 7:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 7:00 do 14:00. Tento způsob je pouze pro voliče, kterým je nařízena karanténa a z vážného důvodu nemohou použít způsob DRIVE-IN hlasování.

Jak to probíhá? Nutná je registrace

Aby mohl volič využít tohoto způsobu, je nutné, aby se telefonicky registroval u krajského úřadu. A to nejpozději do čtvrtka 1. října. Krajskému úřadu sdělí jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého pobytu a adresu, na kterém bude během voleb k zastižení.

Komise za voličem přijde na uvedenou adresu a vyzve ho k hlasování. V případě, že nebude reagovat nebo neotevře, vyčká komise před vchodem maximálně deset minut. Pokud se volič k hlasování v této době nedostaví, platí, že hlasování tímto způsobem odmítl a nemůže volit jiným způsobem.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo v Královéhradeckém kraji usiluje o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

Hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb

Tento způsob voleb bude realizován ve čtvrtek 1. října od 7:00 do 22:00 a v pátek 2. října od 7:00 do 18:00. Využit ho může pouze volič, který je umístěn v sociálním zařízení kvůli nákaze COVID-19.

Jak to funguje?

Volba hlasování probíhá přímo v zařízení. Volit tímto způsobem mohou pouze ti, kteří mají trvalý pobyt v místě, kde se zařízení nachází. Seznam voličů zpracovala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje a předala ho volební komisi, která tento způsob voleb bude zajišťovat.


Ministerstvo vnitra České republiky doporučuje přednostně využít možnosti DRIVE-IN volby. V případě potvrzené nákazy by měl volič svoji totožnost prokazovat pouze občanským průkazem. Dobré je s sebou mít potvrzení od lékaře, či hygienické stanice.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto FB: Obec Dobřejovice

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, středa, hlasování, karanténa, drive-in, termín, přehled, návod, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Drbna.cz, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, trvalý pobyt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Ve středu volí lidé v karanténě. Jak na to?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.