Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: V červeném tričku dnes Hamáček otevřel hasičskou zbrojnici v Jaroměři. Doteď hasiči vyjížděli z plechových buněk

V Jaroměři začala profesionálním a dobrovolným hasičům sloužit nová zbrojnice. Ta vyrostla na místě té původní za 16 měsíců. Budova za 82,2 milionu korun patří mezi nejmodernější v Královéhradeckém kraji. Slouží v ní jednotka s 18 hasiči. Dnešního slavnostního otevírání se zúčastnil i 1. místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD).

„Pro Vládu České republiky je podpora IZS klíčovou věcí. Budeme se snažit, aby byli hasiči za svoji práci náležitě odměněni,“ řekl Hamáček. Zároveň dodal, že se připravuje podpora záchranných sborů ve výši 3,5 miliardy korun.

Samotná stavba nové zbrojnice trvala 16 měsíců, příprava na ni začala ještě o dva roky dříve. V tu chvíli začal hasičský sbor společně s městem hledat vhodný pozemek pro novou zbrojnici. Bylo třeba vybrat dostatečně velkou plochu, kterou by neohrozila případná povodeň. „Pamatujeme si povodně, které zasáhly město před 20 lety, a i tato zkušenost vedla k myšlence výstavby nové stanice,“ řekl dnes ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl.

Jako nejlepší variantou se tak jevila demolice staré zbrojnice. Na jejím místě tak vyrostla nová, ve které nově sídlí profesionální i dobrovolná jednotka hasičů.

Ve zbrojnici slouží 18 hasičů

„Novostavba objektu požární stanice spadá do kategorie P1. V objektu nyní slouží profesionální hasičská jednotka s počtem 18 + 1 hasič,“ potvrdila mluvčí hasičů Martina Götzová. Do budoucna se počítá s rozšířením tohoto týmu, v budově by tak mohlo být 21 + 1 hasič.

Už při samotném projektování se na novou zbrojnici nahlíželo jako na jednu z nejmodernějších v Královéhradeckém kraji.

„Například jsme pomyslně oddělili část stanice pro profesionální a dobrovolné hasiče schodištěm, odpočinkové místnosti jsme naprojektovali na straně dál od hlavní rušné komunikace a denní místnost a ložnice jsme umístili blízko skluzové tyče, abychom byli v případě výjezdu co nejrychleji u techniky,“ doplnil velitel stanice Pavel Petiška.

Akce kulový blesk

Hasiči v Jaroměři zažili za poslední rok velká stěhování. Během výstavby nové budovy přišli o své stálé zázemí. Proto se musela profesionální i dobrovolná jednotka vypořádat s náhradním řešením a provizorním ubytováním.

„Hasiči byli během stavby v provizorních plechových buňkách. Dobrovolní hasiči dočasně používali sídlo technických služeb,“ řekl Mencl. Ve skutečnosti vzniklo u bývalé kotelny v Hradecké ulici malé městečko vystavěné právě z UNIMO buněk, které zapůjčil Záchranný útvar Hlučín. Z něho pak vyjížděli hasiči od 13. dubna 2019.

„Přeji vám, abyste si novou zbrojnici užili co možná nejvíce. Tedy abyste měli co nejméně výjezdů a ze všech se vrátili v pořádku,“ řekl dnes starosta Jaroměře Josef Horáček (Volba pro město).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky hasiči, HZS, Jaroměř, zbrojnice, profesionální, dobrovolná, jednotka, Hamáček, Jan, místopředseda, vlády, Jan Hamáček, muniční sklad, Královéhradecký kraj, dobrovolní hasiči, ČSSD, František Mencl, Česko, Jiří Ruda, Volba pro město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V červeném tričku dnes Hamáček otevřel hasičskou zbrojnici v Jaroměři. Doteď hasiči vyjížděli z plechových buněk  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.