Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přívalové deště zaplavují Hořice pískem a bahnem. Nutná jsou opatření v krajině, zní z radnice

Poslední přívalový déšť řešili Hořice v sobotu 5. září. Voda z polí u startu vedle okruhu tratě 300 Zatáček Gustava Havla se vhrnula až na hořické náměstí. Radnice přemýšlí, jakým způsobem by se dalo podobným situacím zabránit.

Bahnitá stopa je v Hořicích vidět i po více než 10 dnech od deště. Radnice navíc tvrdí, že přívalové deště trápí město čím dál tím více. Možných řešení je hned několik, je však nutné respektovat majitele pozemků, ze který voda do centra přitéká.

„Opatření mohou spočívat například ve změně způsobu obdělávání půdy, v rozčlenění velké plochy pomocí krajinných prvků či výstavbě vodních děl jako je například poldr v Libonicích,“ řekl za město Pavel Bičiště. Konečná opatření pro konkrétní místa musí zpracovat hydrolog.

S vodou má problém i sousední obec

Přívalové deště a voda trápí i obec Dobrá Voda. Od rybníku v Hořicích sem vede Chvalinský potok, který se právě v Dobré vodě vlévá do Chrudimského. Na jeho trase je i čistička odpadních vod spojená s kanalizací, vyvádějící vodu z Hořic.

Ve chvíli, kdy je vody víc, nestíhá ji koryto potoka odvádět. Ta se na některých místech vylévá a opakovaně způsobuje škody. V tomto týdnu se sešlo vedení Hořic s okolními obcemi. Společně vymýšlí způsob, kterým by mohli problém vyřešit jednou pro vždy

Ohodnoť článek

Foto město Hořice

Štítky Hořice, voda, přívalová, déšť, potok, povodně, bahno, náměstí, písek, okruh, opatření, vedení, radnice, přívalový déšť, Gustav Havel, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalové deště zaplavují Hořice pískem a bahnem. Nutná jsou opatření v krajině, zní z radnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.