Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čínou odmítnutá piana Petrofu koupil miliardář Komárek. Skončí ve školách

Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka koupila od Petrofu Hradec Králové piana a klavíry, které si zřejmě kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepřevzal čínský odběratel. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky českým školám. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200.000 eur (5,3 milionu korun).

Podle prezidentky a majitelky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové odběratel pro Peking a okolí do Hradce Králové napsal, že se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce dát sankce na Českou republiku a její zboží a že on nemá na to, aby platil pokuty. "Poprosil nás o pozastavení dodávky," řekla v pátek Ceralová Petrofová. Expedici nástrojů již měl Petrof připravenou.

"Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti," uvedl Komárek.

Ceralová Petrofová Komárkův krok ocenila a označila ho za velkorysý. "Jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol. Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka, s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil," uvedla. Podle ní je dodávka k dispozici ve skladech v Hradci Králové a nic nebrání její distribuci.

Předseda senátu Vystrčil pravděpodobně pokazil obchod Petrofu. Čína od firmy neodebrala zakázku za 5 milionu korun

Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové zřejmě v souvislosti s návštěvou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu zatím přišel o pětimilionovou zakázku na dodávku klavírů a pianin do Číny. Čínský obchodní...

Nadace KKFF vypíše v nejbližších dnech pro školy grantovou výzvu, na jejímž základě budou moci školy o klavíry a pianina žádat.

Firma Petrof, pro niž je čínský trh s podílem kolem 35 procent klíčovým odbytištěm, vyjádřila obavu, že zhoršení vztahů mezi ČR s Čínou bude mít negativní dopad i na její další obchody v Číně. Piana Petrof v Číně pod jinými vlastními značkami i vyrábí, loni to bylo téměř 6000 nástrojů.

Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu tvrdě kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Ministr zahraničí Číny Wang I druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli ČR vzkázal, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Vystrčil odmítl, že by porušil dohody mezi ČR a Čínou.

Autoři | Foto Petrof

Štítky ČR, Čína, Tchaj-wan, dřevo, hudba, diplomacie, Petrof, KKCG, klavír, Karel Komárek, Hradec Králové, Miloš Vystrčil, Česko, ODS, Zuzana Ceralová Petrofová, vláda Čínské lidové republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čínou odmítnutá piana Petrofu koupil miliardář Komárek. Skončí ve školách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.