Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O letošních prázdninách zemřelo na silnicích v Česku nejméně lidí za posledních třicet let. V Královéhradeckém kraji bylo obětí dopravních nehod celkem 7

Na českých silnicích vyhaslo o letošních letních prázdninách 98 lidských životů. To je nejnižší číslo od roku 1990. Za mírnější následky dopravních kolizí může to, že lidé v důsledku koronavirové pandemie trávili dovolenou častěji v tuzemsku. Na hlavních tazích byl hustší provoz a pomalejší byla i rychlost.

Loni zahynulo od začátku července až do konce srpna při dopravních nehodách o 20 lidí více než letos. „Zaznamenali jsme pokles ve všech hlavních kategoriích," řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Dopravních nehod vyšetřovali policisté 17.778. Oproti loňsku je to pokles o 247. Kromě smrtelných případů se snížil také počet těžce a lehce zraněných.

Nižší úmrtnost je i díky předem avizovaným dopravně bezpečnostním akcím. Díky tomu se podle Zlého například poslední prázdninový víkend obešel zcela bez smrtelných následků. Někteří řidiči také začínají jezdit ohleduplněji. Nejvíce ale následky nehodovosti ovlivnilo to, že Češi vyhledávali k dovoleným místa v Česku.

V kraji stoupl počet dopravních nehod

V Královéhradeckém kraji sice klesl počet úmrtí při dopravních nehodách, počet dopravních nehod a nehod se zraněním ale přibylo.

V celé republice se od začátku roku do konce srpna stalo 63.088 dopravních nehod, při kterých 323 lidí zemřelo. Nejčastějšími oběťmi se stávají řidiči osobních aut. V Královéhradeckém kraji zahynulo od začátku roku do konce letošního srpna na silnicích dvacet lidí. Loni bylo číslo ve stejném období na devětadvaceti obětech.

Nejčastější příčiny dopravních nehod

O prázdninách bylo nejčastější příčinou dopravních nehod nevěnování se řízení. Řidič hledal například trasu na mapě nebo telefonoval. Nejtragičtější byly havárie při přejetí do protisměru nebo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehody, silnice, úmrtí, těžké zranění, lehké zranění, dopravní nehoda, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O letošních prázdninách zemřelo na silnicích v Česku nejméně lidí za posledních třicet let. V Královéhradeckém kraji bylo obětí dopravních nehod celkem 7  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.