Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Bylo mu 82 let

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel. Na facebooku to dnes oznámila jeho manželka Olga Menzelová a informaci o jeho úmrtí potvrdila Menzlova asistentka Míla Řádová. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými zdravotními problémy. Jako režisér má na svém kontě zhruba dvě desítky filmů a v řadě snímků se objevil i jako herec. V roce 1967 získal za film Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala, americkou cenu Oscar pro cizojazyčný film.

„Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera (v sobotu) večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět," uvedla na facebooku manželka režiséra.

Menzel prodělal v roce 2017 náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl udržován několik týdnů v umělém spánku. Jeho posledním režijním počinem byl snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se naposledy objevil v hlavní roli ve filmu Tlumočník.

Podle Hrabalových knih natočil nejen snímek Ostře sledované vlaky, za který obdržel v roce 1966 Oscara, ale i řadu dalších. Šlo o snímek Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek, ale také o film Obsluhoval jsem anglického krále.  

Jiří Menzel se zasloužil také o velice známou komedii Vesničko má středisková.

Jako herec se blýskl například v roli kouzelníka Arnoštka ve filmu Rozmarné léto. Vidět jsme ho mohli i ve snímku Spalovač mrtvol, Upír z Feratu, v Obecné škole nebo v seriálu Hospoda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Paul Katzenberger

Štítky Jiří Menzel, úmrtí, herec, režisér, film, Bohumil Hrabal, Facebook, Ceny Oscar, Ostře sledované vlaky, Olga Menzelová, Donšajni, Tlumočník, Vesničko má středisková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Bylo mu 82 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.