Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nový skiareál v Orlickém Záhoří letos nebude. Projekt má zpoždění kvůli koronaviru

Nový lyžařský areál v Jadrné, která je částí Orlického Záhoří na Rychnovsku, se letos zprovoznit nepodaří. Realizaci projektu zbrzdil koronavirus. Podle původních odhadů měl skiareál na úbočí hlavního hřebene Orlických hor začít fungovat na začátku zimní sezony 2020/2021. Investorem skiareálu je firma, která je v majetku obce. Skiareál v Orlickém Záhoří za desítky milionů korun chce cílit hlavně na rodiny s dětmi.

Hotová je trasa sjezdovky, která má rozlohu asi šest hektarů a délku zhruba 1650 metrů. Vznikla na bývalých polích a loukách, které byly v 50. letech zalesněny. S kácením se začalo loni, sjezdovka je vyčištěná. Stavební práce, například na základech pro sloupy lanové dráhy, ale ještě nezačaly. "Před zimou už nemá cenu nic většího stavebně rozjíždět," řekl starosta obce Vojtěch Špinler.

Čtyřsedačková lanovka s ochrannými bublinami pro lyžaře o délce 1450 metrů vyveze lyžaře pod vrchol Koruna, který je druhým nejvyšším v Orlických horách. Dolní stanice je v plánu v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam bezplatné parkoviště a další pro více než 200 automobilů se buduje. Mělo by tam vzniknout i zázemí pro návštěvníky areálu.

Starosta odhadl náklady na vybudování areálu, včetně nákupu repasované lanovky za 25 milionů korun, vybudování nádrží na vodu pro zasněžování, systému na zasněžování a dalších věcí, na zhruba 80 milionů korun. Budované parkoviště pod sjezdovkou do toho zahrnuté není.

Před třemi lety v Orlickém Záhoří otevřeli osvětlený běžkařský okruh, který patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji a je napojený na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras. Nový skiareál by měl dál zatraktivnit poměrně odlehlou oblast Orlických hor u česko-polské hranice.

Větší lyžařské areály jsou od Záhoří vzdáleny několik kilometrů, nejbližší na české straně jsou skiareály v Deštném v Orlických horách a v Říčkách. I tam letos zahájily rozsáhlé investice do lyžování. Například v Říčkách dokončují výměnu páteřní čtyřsedačkové lanovky za výkonnější šestisedačku s krycími bublinami.

O stavbě lanovky už se mluvilo na konci roku 2018

O stavbě čtyřsedačkové lanovky už se mluvilo před dvěma lety. Na konci roku 2018 vše naznačovalo tomu, že by se mohla lanovka stavět v roce 2019. „Pokud by šlo vše dobře, tak příští rok bychom mohli (lanovku) začít stavět. Lanová dráha je prioritou. Pokud se ji povede vybudovat, můžeme pokračovat dál. Bude to jediná lanová dráha, která by měla vést až na hřeben," řekl před dvěma lety Špinler.

Orlické Záhoří leží za hlavním hřebenem na česko-polské hranici kotlině připomínající náhorní planinu. Větší lyžařské areály jsou od něj vzdáleny přibližně 15 kilometrů. Běžkařský okruh v Orlickém Záhoří je lyžařskými stopami napojen na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras.

Čtete také:

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, rekreace, správa, Orlické hory, Jadrné, lanovka, termín, zpoždění, koronavirus, kácení, sezóna, Orlické Záhoří, lanová dráha, lyžařské středisko, sjezdovka, okres Rychnov nad Kněžnou, Říčka (přítok Litavy)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový skiareál v Orlickém Záhoří letos nebude. Projekt má zpoždění kvůli koronaviru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.