Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Stavba lanovky v Orlickém Záhoří by mohla začít příští rok

Čtyřsedačková lanovka z Orlického Záhoří na Rychnovsku na hlavní hřeben Orlických hor by se mohla začít stavět v roce 2019. ČTK to řekl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. Projekt zapadá do koncepce oživení turistického ruchu v obci a okolí. Před rokem v Záhoří otevřeli osvětlený běžkařský okruh, který patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji.

Lanovka byla původně součástí plánu na vybudování nového skiareálu na severních svazích Orlických hor, ze kterého zatím sešlo. V souvislosti s plánovaným skiresortem za téměř 200 milionů korun se v minulosti spekulovalo i o možném čínském investorovi.

„Pokud by šlo vše dobře, tak příští rok bychom mohli (lanovku) začít stavět. Lanová dráha je prioritou. Pokud se ji povede vybudovat, můžeme pokračovat dál. Bude to jediná lanová dráha, která by měla vést až na hřeben," řekl Špinler. Podle něj projekt lanovky vázne především na směně jediného pozemku s Lesy ČR. Ochranáři už dali projektu zelenou.

Lanovka o délce 1450 metrů vyveze lyžaře pod vrchol Koruna, který je druhým nejvyšším v Orlických horách. Dolní stanice má být v Jadrné, která je částí Orlického Záhoří, je tam bezplatné parkoviště a hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Zčásti tam už máme vybudované zázemí. Zatím by mělo jít pouze o lanovku, abychom na hřeben dostali cyklisty a v zimě běžkaře," řekl Špinler.

Běžkařský okruh v délce 4,5 kilometru je mezi místními částmi Bedřichovka a Jadrná a v zimní sezoně přilákal stovky lidí. Největší zájem byl mezi vánočními svátky a Silvestrem. „Počítáme, že běžecký okruh otevřeme opět v prosinci před Vánoci," řekl starosta.

Orlické Záhoří leží za hlavním hřebenem na česko-polské hranici kotlině připomínající náhorní planinu. Větší lyžařské areály jsou od něj vzdáleny přibližně 15 kilometrů. Běžkařský okruh v Orlickém Záhoří je lyžařskými stopami napojen na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, stavby, správa, Rychnovsko, lanová dráha, Orlické Záhoří, Orlické hory, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Vánoce, Lesy České republiky, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba lanovky v Orlickém Záhoří by mohla začít příští rok  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.