Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj slaví narozeniny. 20. výročí oslavíme v sobotu v Hradci Králové

V letošním roce Královéhradecký kraj slaví 20. výročí od jeho založení. Oslavy jsou v plánu na sobotu 5. září v Hradci Králové. V rámci programu kraj ocení významné osobnosti regionu. Oslava následně plynule naváže na akci Den kraje, ta musela být odsunuta kvůli koronaviru.

Královéhradecký kraj se rozkládá na ploše 4,7 tisíc kilometrů čtverečních a je rozdělen do pěti okresů. Podle posledního sčítaní obyvatelstva v roce 2019 zde aktuálně žije 551 021 obyvatel.

„Kraj funguje jako důležitý mezistupeň mezi státem a jednotlivými obcemi a má dostatečnou sílu jednat na úrovni ministerstev, ale zároveň dokáže vnímat problémy regionu i jednotlivých občanů a na ně reagovat. Za dvacet let se podařilo dokončit nebo rozpracovat mnoho projektů prospěšných pro všechny naše obyvatele a právem jsme byli zvoleni nejlepším místem pro život dvakrát za sebou,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Narozeninová oslava Královéhradeckého kraje se bude konat v sobotu 5. září na parkovišti před zimním stadionem v Hradci Králové. Na programu je například skupina Sabrakadabra, The Atavists, Teplá Buchta a Barbora Poláková. „V rámci programu bude vyhlášena cena Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Vedení kraje také ocení významné osobnosti regionu pamětní medailí,“ potvrdil mluvčí hejtmanství Lukáš Vaníček.

Oslava dvacátého výročí plynule naváže na pravidelně pořádanou akci Den kraje. Ta se letos měla konat už 8. května před budovou hejtmanství. Kvůli pandemii ji však nebylo možné uspořádat.

Královéhradecký kraj vznikl spolu s dalšími třinácti kraji 1. ledna 2000. První volby do krajského zastupitelstva se uskutečnily 12. listopadu 2000. Premiérové ustavující zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje proběhlo 19. prosince 2000.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Pešek

Štítky Královéhradecký, kraj, oslava, 20, výročí, akce, kultura, Hradec Králové, ocenění, medaile, hejtman, hejtmanství, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, Barbora Poláková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj slaví narozeniny. 20. výročí oslavíme v sobotu v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.