Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Část východních Čech zasáhnou v noci na zítřek přívalové deště

Přívalové deště mají zasáhnout pouze některé okresy v Královéhradeckém kraji. Půjde o okres Dobruška a Rychnov nad Kněžnou. Výstraha platí od půlnoci z dneška na úterý a potrvá až do půlnoci z úterý na středu.

Místy má napršet až 30 litrů vody na metr čtvereční za pouhých šest hodin. Proto také hrozí vzestup hladin menších toků. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pozor by si měli dát především řidiči. V silných lijácích může být snížená viditelnost a riziko aquaplaningu, ve kterém auto na mokré vozovce ztrácí při vyšší rychlosti ovladatelnost.

Deště mají zasáhnou i nejvýchodnější části Pardubického kraje. Nejsilnější deště budou podle meteorologů v okolí Králík na Orlickoústecku. Tady může za šest hodin napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční a za 24 hodin až 60 litrů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí sesuvy podmáčené půdy, podemletí cest nebo pády stromů. Hladiny menších toků mohou stoupnout na nejnižší povodňový stupeň, kdy se ještě toky nevylévají z břehů.

Hasiči budou opět ve střehu

Po včerejší večerní bouřce, která se přehnala přes Královéhradecký kraj, zasahovali hasiči od 20. hodiny přibližně u 25 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji šlo o pomoc při čerpání vody ze zatopených prostor na Trutnovsku a Královédvorsku.

V Trutnově čerpali jednotky vodu z rodinného domu v ulici Ve Vilkách. Voda zaplavila také silnici v ulici Žižkova. „V Riegrově ulici ve Dvoře Králové nad Labem čerpali hasiči vodu například ze sklepních prostor mateřské školy. V obci Dubenec byl vyhlášen kolem 21. hodiny nejprve druhý a poté i třetí stupeň povodňové aktivity, situaci komplikovaly splachy z okolních polí. Stupně byly odvolány kolem 23:30,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky přívalový déšť, voda, hladina, Východní Čechy, výstraha, ČHMÚ, Královéhradecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Rychnov nad Kněžnou, Dobruška, Pardubický kraj, okres Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část východních Čech zasáhnou v noci na zítřek přívalové deště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.