Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vysoká rychlost i návykové látky. Takové byly nešvary řidičů kontrolovaných v rámci víkendové policejní akce

I přesto, že řidiči věděli o víkendové celorepublikové dopravně bezpečnostní akci předem, na silnicích si pozor moc nedávali. Mezi jejich nejčastější prohřešky patřilo porušení rychlosti. Na Trutnovsku byli odhaleni dokonce i 4 řidiči pod vlivem návykových látek. Na pokutách vybrali policisté přes 160 tisíc korun.

Akce proběhla od pátku 28.8. do neděle 30.8. po celé republice. V Královéhradeckém kraji se do ní zapojilo i 140 policistů z řad dopravní i pořádkové policie. Zkontrolovali přibližně 1200 řidičů, z toho se jich 251 dopustilo nějakého přestupku.

Policisté se při dopravně bezpečnostní akci zaměřili na technický stav vozidla, dodržování rychlosti, způsob jízdy, bezpečnostní pásy, telefonování za jízdy, ale i na alkohol a jiné návykové látky. 

Nejčastějším prohřeškem byla vysoká rychlost, kterou porušilo 132 šoférů. „Následoval nevyhovující stav vozidla (20 aut), nepoužití bezpečnostních pásů (9 řidičů) a jízda bez dálniční známky (4 řidiči). Policisté u sedmi řidičů zjistili požití alkoholu či jiných návykový látek, kdy se v jednom případě jednalo o trestný čin,“ řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Kauci ve výši pětadvacet tisíc korun, uložili policisté jednomu cizinci za řízení v době uloženého zákazu řízení.  

Hříšníci pod vlivem návykových látek na Trutnovsku

Kontroly odhalily opilé řidiče v Trutnově a Vrchlabí. Nadýchali do jednoho promile alkoholu. „Pozitivní testy na metamfetamin a amfetamin měli pak provinilci za volantem ve Špindlerově Mlýně a Lánově. Všem jim nyní u správního orgánu hrozí za přestupky v dopravě zákaz řízení a pokuta,“ uvedl policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

K nehodě, při které hrál roli alkohol, vyjížděli policisté v noci ze soboty na neděli do obce Litič. Cyklista nezvládl průjezd zatáčkou a skončil v příkopu. Utrpěl lehčí zranění a převzali si ho záchranáři. Dechová zkouška na alkohol u něho odhalila 1,96 promile. Za dopravní přestupek mu pak u správního orgánu hrozí pokuta,“ dodal Vincenc.

Dalším velice častým prohřeškem motoristů na Trutnovsku bylo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti. Ze soboty a neděli zastavili dopravní policisté dvacet řidičů, kteří překročili rychlost. Byly jim uděleny pokuty v celkové částce 11 200 korun. V celém kraji evidují policisté 234 přestupků, které vyřídili na místě uložením pokuty. Na nich vybrali přes 161 tisíc korun.

Zítra policisté opět ve zvýšené míře dohlednou na bezpečnost v dopravě. Tak jako v předešlých letech zaujmou stanoviště hlavně u přechodů pro chodce, přes které budou mířit školáci zpět do lavic.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, dopravně bezpečnostní akce, přestupky, vysoká rychlost, drogy, okres Trutnov, alkohol, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká rychlost i návykové látky. Takové byly nešvary řidičů kontrolovaných v rámci víkendové policejní akce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.