Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na zářijová opatření jsou města v kraji připravena. Plánované akce se zatím neruší

Od 1. září začnou platit nová opatření, která mají předcházet šíření koronaviru. V uzavřených prostorách si budeme muset zakrýt dýchací cesty rouškou nebo šálou. Hradecká Drbna přináší přehled toho, kde všude se opatření dotknou obyvatel Hradce Králové a Dvora Králové nad Labem.

Hradec Králové

V Hradci Králové se opatření dotkne například městské hromadné dopravy, magistrátu města, filharmonie nebo hradeckých divadel. Roušky naopak nebudou povinné na koupališti Flošna nebo v bazénu.

„Tato opatření jistě mnohé z nás nemile překvapila, ale je třeba je respektovat a řídit se jimi. Oproti první vlně, kdy jsme roušky poprvé plošně nasazovali, jsme nyní zkušenější, a především máme čas se na to připravit. V mnoha domácnostech ještě zůstaly látkové roušky a desinfekce, které bude možné znovu použít, čímž se předejde problémům s nedostatkem ochranných pomůcek, který provázel první týdny koronavirové epidemie u nás,“ říká primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Roušky budou od 1. září povinné ve veřejné dopravě, na úřadech, ale také v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Milovníci kultury budou muset počítat s nasazením roušky ve vnitřních prostorách hradecké filharmonie, Klicperova divadla a Divadla DRAK. Bez zakrytých dýchacích cest se také neobejdou kulturní představení v Adalbertinu. V případě návštěvy Bílé věže jsou roušky jen doporučeny.

Infocentrum na Eliščině nábřeží funguje ve stejném režimu jako obchody, roušky tu povinné nejsou. Stejně tak není povinné nošení roušek v areálech Správy nemovitostí Hradec Králové, kterými jsou koupaliště Flošna, padesátimetrový plavecký bazén a sauna.

Roušky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové

Pacienti budou muset používat roušky nebo jiné ochranné prostředky ve všech vnitřních prostorách nemocnice s výjimkou svého lůžkového pokoje.

Roušky musí dále být:

  • po celou dobu návštěvy u pacienta.
  • v prostorách jídelny a bufetů. Sundat ji můžeme jen při konzumaci jídla.

Kdo roušku mít nemusí:

  • děti do dvou let.
  • lidé s poruchou intelektu, autistického spektra a dalšími poruchami.
  • pacient při vyšetření nebo ošetření dutiny ústní.
  • zdravotničtí pracovníci po dobu nezbytně nutnou u specifických výkonů, popřípadě u specifického pacienta.

Opatření platná ve Dvoře Králové nad Labem

Mít zakrytá ústa a nos bude platit od září ve Dvoře Králové pro Hankův dům, kino Svět, městskou knihovnu Slavoj a městské muzeum. K žádným dalším výrazným omezením zatím nedojde a neplánuje se ani rušení zářijových akcí. „Potřebujeme jen vyřešit, jaký bude průběh plesové sezony a tanečních kurzů, které se mají v Hankově domě konat od září,“ říká Jana Kubcová, ředitelka Hankova domu.

Situace se nebude měnit moc ani v domech s pečovatelskou službou. „Naše pracovnice stále dodržují zpřísněná hygienická pravidla a o dalších opařeních rozhodneme podle aktuálního vývoje,“ potvrzuje Marcela Hauke, ředitelka Pečovatelské služby Města Dvůr Králové nad Labem.

Roušky naopak nebudou povinné ve školách (platí i pro základní umělecké školy). Ty by se od září měly řídit pravidly z manuálu, který vydalo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Ve městě by měl být bez omezení provoz mateřských škol. Dům dětí a mládeže Jednička kroužky otevře podle plánu a připravené akce se rušit nechystá. Bude se řídit manuálem MŠMT a reagovat na aktuální epidemiologickou situaci.

„Pro každý případ má město od jara dostatečnou zásobu roušek a dezinfekce, pokud budou tyto prostředky organizace potřebovat, jsme připraveni je poskytnout, popřípadě obstarat další,“ podotýká starosta Jan Jarolím.

Roušky nebudou povinné také v komerčních prostorách, jakými jsou obchody a nákupní centra, v provozovnách služeb (kadeřnictví, pedikúra) nebo v kancelářích. Výjimka by měla platit i pro malé děti, osoby s poruchou intelektu, moderátory, sportovce při soutěži nebo lidi při tréninku, herce, tanečníky, hudebníky, návštěvníky sauny nebo krytého bazénu atd. Speciální pravidla platí pro konání svateb.

Opatření se budou řídit podle epidemiologické situace prezentované na takzvaném semaforu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Hradec Králové, Dvůr Králové, opatření, roušky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, rouška, Dvůr Králové nad Labem, dům, pacient, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Alexandr Hrabálek, Jan Jarolím, Klicperovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zářijová opatření jsou města v kraji připravena. Plánované akce se zatím neruší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.