Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Policisté varují: vysoké teploty zvyšují únavu a snižují pozornost řidičů

Dnes i zítra čekáme tropické počasí, maxima budou přesahovat přes 33 stupňů. Teploty srazí až v sobotu odpoledne silné bouřky a lijáky. Právě ve velkých vedrech bychom se měli vyvarovat tělesné námahy, měli bychom pít hodně tekutin a za volantem být velmi opatrní.

Při vysokých teplotách se organismus rychleji a více unaví, což má vliv i na pozornost v dopravním provozu. „Vysoké teploty mají negativní vliv na psychiku řidičů,“ říká Jaroslav Matoušek z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

K únavě a snížení pozornosti řidiče dochází už při 25 stupních.

Řidiči se v horkém počasí zcela nekoncentrují na řízení, zhoršuje se krátkodobá paměť a snižuje pozornost, což může vést například k přehlédnutí dopravní značky nebo projetí křižovatky na „červenou“.

Únava je častým faktorem, který může vést k nehodovosti.

V tropických dnech bychom měli vypít alespoň 4 až 5 litrů nealkoholických nápojů denně. Ty by měly mít pokojovou teplotu. Horké totiž zvyšují pocení, studené mohou vyvolat záněty a nachlazení.

Hodně důležitá je v teple i životospráva. Vhodná je zelenina i ovoce. Vyhýbat bychom se měli naopak tučným jídlům, po kterých řidič ještě více zmalátní.

Klimatizaci nastavte maximálně o 6 - 8 stupňů méně.

Před jízdou vyvětrejte rozpálený vůz tím, že otevřete okna a zapnete klimatizaci na nejvyšší výkon. Po pár minutách můžete okna zavřít a ponechat jen klimatizaci. Mějte na paměti, že by teplotní rozdíl uvnitř auta a venku neměl být vyšší než 8 stupňů.

Při jízdě autem je dobré si dělat pravidelné přestávky, které jsou spojené s vyvětráním auta a krátkým protažením svalů, a to alespoň každé 2 hodiny.

Dostatečně se během jízdy hydratujte.

Ve vedrech nenechávejte nikdy své děti ani domácí mazlíčky v zaparkovaných autech. „Stačí 15 minut a ve vozidle zaparkovaném na slunci vzroste teplota ke 40 stupňům Celsia. Během hodiny vystoupá teplota v autě až na 70 stupňů,“ upozorňuje Matoušek. Řešením není ani pootevřené okénko. Pokud to jde, zaparkujte auto ve stínu.

Čerstvé potraviny a léky se v autě mohou zkazit už během půl hodiny a jsou dále nepoužitelné.

Z deodorantů ve spreji, laků na vlasy, pepřových sprejů nebo obyčejných zapalovačů se mohou stát rázem nebezpečné výbušniny. Je proto lepší, je při vysokých teplotách nenechávat v rozpáleném autě.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vysoké teploty, únava, pití, auto, klimatizace, jízda, řidič, Jaroslav Matoušek, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují: vysoké teploty zvyšují únavu a snižují pozornost řidičů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.