Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od zítřka budou řidiči jezdit po novém obchvatu Opočna. Slavnostně byl otevřen dnes

Dnes odpoledne se otevřel zhruba 30 let očekávaný obchvat Opočna. Dva kilometry dlouhý úsek vyvede dopravu z centra města a uleví tak především Hradecké, Nádražní a Dobrušské ulici. Stavba za 147 milionů korun je teprve první částí obchvatu, ta druhá by se mohla začít stavět v příštím roce.

„Obchvat zvýší i bezpečnost místních. Děti musely velice často chodit přes frekventovaný tah protínající Kupkovo náměstí,“ řekl dnes hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).  Součástí obchvatu je i nová okružní křižovatka v Nádražní ulici U Jordánku, která na obchvat svádí dopravu z Hradce Králové i Českého Meziříčí.

Přemostění obchvatu nabízí jedinečnou podívanou. Z jednoho místa zde můžete vidět východ slunce v Orlických horách, i západ slunce v Krkonoších.  

Dvoupruhový obchvat Opočna má rovné dva kilometry a od města ho odděluje betonová protihluková stěna. První auta využijí nové silnice ve středu ráno. Stavba začala v březnu roku 2019 a skončila dnes dopoledne.

„Městu se neskutečně uleví, ty kamiony v centru města nejsou nic příjemného,“ řekla dnes s úlevou starostka Opočna Šárka Škrabalová (Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst).

Místním se ulevilo

Na dnešní otevření dlouho očekávaného ochvatu se přišlo podívat i několik desítek místních. Například Katka Strnadová bydlí jen kousek od náměstí, otevření obchvatu je podle jejích slov spása. „Někdy je to fakt strašný. Člověk pomalu neslyší ani televizi. Tak snad se to teď zlepší,“ říká.

Nejvíce zatížené bylo samotné centrum města a Kupkovo náměstí. Tudy denně projíždí několik stovek nákladních aut a nespočet osobáků mířících do Dobrušky a dál Orlických hor nebo Nového Města nad Metují. To se podepsalo i na samotném stavu náměstí a průtahu města.

Radnice proto plánuje centrum opravit a vrátit mu jeho historickou podobu. Město má v plánu k vydláždění náměstí opět použít kostky, Královéhradecký kraj následně opraví poničený průtah městem.

„Oprava toho všeho začne až ve chvíli, kdy bude dokončena druhá část obchvatu,“ přiznala dnes starostka Opočna.

Druhá polovina obchvatu by se mohla začít stavět příští rok

V plánuje je vybudovat i druhou polovinu obchvatu. Ten začne na nové okružní křižovatce v Nádražní ulici a povede k přemostění Zlatého potoka. Zde se pak napojí na stávající silnici II/292 na Třebechovice pod Orebem.

„Nechci nic slibovat… Ale pokud půjde vše podle plánů, mohlo by se s druhou polovinou obchvatu začít už v roce 2021 nebo 2022,“ řekl Hradecké Drbně radní Václav Řehoř (ODS). V tuto chvíli se pro další polovinu obchvatu vykupují pozemky. Na přelomu roku by rád Královéhradecký kraj začal vybírat firmu, která ho postaví. Další etapa by měla stát kolem 165 milionu korun bezu DPH.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Opočno, doprava, obchvat, přeložka, Královéhradecký, kraj, stavba, oprava, radnice, náměstí, průtah, zprovoznění, Rychnovsko, centrum města, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, ČSSD, Orlické hory, Hradec Králové, Václav Řehoř, ODS, České Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zítřka budou řidiči jezdit po novém obchvatu Opočna. Slavnostně byl otevřen dnes  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.