Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozpadne se kvůli vedoucí odboru koalice? Je to možné, tvrdí náměstek Hanousek

Rada města Hradec Králové ani v posledním kole neschválila novou vedoucí odboru životního prostředí. Tyto neshody tak vedou k vypjaté situaci, kterou místní koalice nemusí ustát. Někteří členové rady v tom vidí politický nátlak ostatních stran.

O tom, že je magistrát v Hradci Králové přes tři měsíce bez vedoucího odboru životního prostředí Hradecká Drbna psala ZDE. Obsazení této pozice bylo jedním z hlavních bodů i na včerejším jednání rady města. Ani v tomto případě se s problémem nepodařilo pohnout, odbor tak stále zůstává bez vedení.

Koncem května odešla do důchodu Iva Šedivá, od té chvíle se radě města nepodařilo sehnat náhradu. Výběrové řízení bylo vyhlášeno celkem třikrát. Dvakrát ho rada smetla ze stolu, potřetí neschválila vítězku. Tu samou uchazečku rada neschválila ani po čtvrté. Podle některých členů rady za to může ovlivňování ostatních politických stran.

„Vybrali jsme jednu uchazečku, která vystudovala Masarykovu univerzitu. Dokonce měla i dostatečné zkušenosti na Ministerstvu životního prostředí, a dokonce i ve vládě,“ řekl Hradecké Drbně náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení). Ten zároveň dodává, že by rada města neměla do těchto výběrových řízení zasahovat. Na pozici vedoucí odboru jí doporučila tajemnice města.

Členům rady města za ANO se však nelíbí její vzdělání, podle nich je nedostačující a s funkcí nemá dostatečné zkušenosti. „Byla jsem proti, politické ovlivňování ale odmítám. Chtěla jsem pouze více informací o osobě, která byla vybraná. Dle mého neměla uchazečka dostatečnou praxi,“ hájí se náměstkyně Věra Pourová (ANO 211).

Neshody mohou vést k rozpadu koalice

Podle náměstka Hanouska nemůže současná koalice tímto způsobem fungovat dál. Do konce prázdnin chce společné jednání Změny pro Hradec a Zelených. Pro zpravodajský portál Deník uvedl, že buď se změní fungovaní současné koalice, nebo bude muset vzniknout nová.

Zároveň ale potvrdil, že vypovídat smlouvu během prázdnin nemá smyl. Případný rozpad a složení nové koalice by zabralo několik týdnů, ne-li měsíců. K situaci se navíc musí vyjádřit i ostatní politické strany ve vedení města.

„Já se k tomu nemůžu vyjadřovat. Ze strany ODS jsem nic nezaznamenal. S panem Hanouskem však problém proberu a pokusíme se ho vyřešit,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Primátor Hradce Králové stále věří, že se problém podaří vyřešit a koalici zachránit.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky koalice, rada, město, Hradec Králové, Zelení, ANO, náměstek, odbor, životní prostředí, výběrové, řízení, neshody, rozpad, smlouva, Martin Hanousek, rada obce, Rada města Hradec Králové, Iva Šedivá, ODS, ANO 2011, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpadne se kvůli vedoucí odboru koalice? Je to možné, tvrdí náměstek Hanousek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.