Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

ZOO Dvůr Králové hlásí v červenci nadprůměrnou návštěvnost. Situace se zlepšuje v celém kraji

Návštěvnost památek v Královéhradeckém kraji za první polovinu letních prázdnin v meziročním srovnání stagnovala. Větší zájem hlásí ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku a turistické cíle v Krkonoších. Hotely v některých krkonošských střediscích zaznamenaly dokonce lepší výsledky než loni v červenci, vyplynulo z ankety ČTK.

"Návštěvnost července k 20. červenci 2020, dosáhla téměř 90.000 návštěvníků, což je o 10.000 více, než za stejné období v minulém roce. Letošní červenec se řadí k těm meziročně nadprůměrným," řekla mluvčí Safari parku Dvůr Králové Markéta Grúňová.

Značnému zájmu návštěvníků se těší také turistické cíle v Krkonoších. Například červencová návštěvnost lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku je srovnatelná z předchozími lety. Podle náčelníka lanovky Jiřího Martince bude její červencová návštěvnost více než 50.000 lidí.

"Je to srovnatelné s minulými roky. V červenci 2017 jsme měli 56.000 prodaných jízdenek, v červenci 2018 to bylo 59.000 a loni ve stejném měsíci 58.000," řekl Martinec.

Propad návštěvnosti na jaře kvůli covidu-19 a v červnu kvůli deštivému počasí se podle něj negativně promítne do celkových letošních výsledků. "Za březen, duben, květen a červen máme velkou ztrátu, kterou už nedoženeme," řekl.

Za lepší průměr označil první polovinu prázdnin z hlediska návštěvnosti hotelů v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Zdůraznil, že je nutné rozdělit červenec z hlediska návštěvnosti na dvě části.

"Začátek července, asi tak do sedmého, byl hodně slabý. Pak se to rozjelo a teď je Špindl vyprodaný, je to nad očekávání dobré. Od 15. července je to dokonce o nějaké to procento lepší než loni touto dobou," řekl Jandura. Špindlerův Mlýn je podle něj v srpnu vyprodaný z asi 95 procent. "Němce a Poláky masivně nahradila česká klientela, Češi jednoznačně převažují," řekl Jandura.

V Královéhradeckém kraji je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) pět památek, zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospital v Kuksu. "Návštěvnost je zhruba na stejné úrovni jako loni," řekl ředitel NPÚ na Sychrově Miloš Kadlec. Nic bližšího k tomu neuvedl s odkazem na zveřejnění podrobné zprávy o návštěvnosti v příštím týdnu.

Podle státní agentury CzechTourism byla v roce 2019 nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji dvorská zoo, kam zavítalo téměř 542.000 lidí. Druhé místo obsadila lanová dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku s 310.000 návštěvníky. Třetí byla Stezka korunami stromů Krkonoše u Janských Lázní s návštěvností více než 305.000 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, památky, turistika, Královéhradecký, kraj, Safari, Park, ZOO, zahrada, zvířata, ZOO Dvůr Králové, Královéhradecký kraj, Krkonoše, okres Trutnov, lanová dráha, Národní památkový ústav, Špindlerův Mlýn, Sněžka, Pec pod Sněžkou, Dvůr Králové nad La

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO Dvůr Králové hlásí v červenci nadprůměrnou návštěvnost. Situace se zlepšuje v celém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.