Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V domově seniorů v Černožicích je pět případů COVID-19. Všechny zatím u zaměstnanců

, aktualizováno 28. července 2020, 11:31

Krajská hygienická stanice už má výsledky testů z domova důchodců v Černožicích. První případ potvrzeného COVID-19 se tu objevil v pátek u jedné ze zaměstnankyň. Hygienici proto otestovali celkem třiaosmdesát zaměstnanců a zhruba stovka klientů. Pozitivní výsledek mělo pět ošetřovatelů, mezi klienty se koronavirus nepotvrdil.

"Prokázalo se to u čtyř zaměstnanců domova plus jedné ženy, od které to pravděpodobně chytili. Žádný nemocný klient v tuto chvíli," řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Podle vedení Královéhradeckého kraje v domově seniorů dostatek ochranných pomůcek. Jejich používání tak zabránilo se nemoci rozšířit i mezi klienty. "Zaměstnanci používají ochranné pomůcky pro minimalizaci možného přenosu. Zařízení má v tuto chvíli dostatek ochranných prostředků," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

První případ v domově důchodců v Černožicích potvrdila v pátek odpoledne. Šlo o zaměstnankyni, která se vrátila z Ukrajiny. Na to, že je nemocná se přišlo náhodou, nepociťovala žádné příznaky. Nechala se testoval kvůli svému manželovi, u kterého se nákaza objevila.

K testům vedení domova po dohodě s hygieniky přistoupilo ale až v pondělí. „U tohoto charakteru kontaktu je z epidemiologického hlediska správné testovat zhruba po pěti dnech styku s nakaženým. Při dřívějším odběru by testy mohly být falešně negativní, virus by nemusel být ještě zachycen testem,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Přes víkend však nebyl nikdo schopný zařídit tolik testů, aby mohl být otestovaný kompletně celý personál včetně klientů. Odběry tak u všech proběhli až včera. Přes víkend byla tak domov uzavřen a v karanténě. O jejich výsledcích dnes dopoledne informoval Královéhradecký kraj a Krajská hygienická stanice.

Podle Krajské hygienické stanici bylo dnes ráno v Královéhradeckém kraji potvrzeno 40 případů COVID-19. Nejvíc jich je na Hradecku, celkem 21. Naopak nejméně na Trutnovsku, zde je potvrzen pouze jeden nemocný.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Černožice, senior, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, kraj, KHS, hygienici, test, personál, klient, domov, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, ochranná pomůcka, Jiří Štěpán, ČSSD, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domově seniorů v Černožicích je pět případů COVID-19. Všechny zatím u zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.