Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival Jazz goes to town nabídne v Hradci Králové přes 15 koncertů

Mezinárodní festival Jazz goes to town v Hradci Králové letos nabídne více než 15 koncertů zahraničních a domácích interpretů. Uskuteční se v termínu 6. až 10. října. Novinkou 26. ročníku bude rezidenční projekt The Shape of Jazz to Come, při němž vzniknou skladby pro jeden z koncertů přímo na festivalu. Festival pořádá kulturní nezisková organizace Kontrapunkt.

"Festival prošel během uplynulých 25 let nejednou změnou, a to jak v oblasti dramaturgie, šíře programové nabídky, tak i vize organizátorů. Letošní ročník je opět příslibem něčeho nového. Do nového čtvrtstoletí vstupujeme pod dramaturgickým vedením skladatele a saxofonisty Michala Wróblewského," uvedla ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Letošní novinkou je také festivalový předkoncert, který se uskuteční v neděli 4. října v Praze.

V české premiéře se v Hradci Králové představí pět interpretů či kapel, patří mezi ně Oliver Steidle, jedna z hlavních postav mladé berlínské avantgardy. V Hradci zahraje s kapelou The Killing Popes. Chybět nebude ani norsko-švédská trojice s názvem We Are nebo Samuel Blaser Trio francouzského kytaristy Marca Ducreta, dánského bubeníka Petera Bruuna a švýcarského trombonisty Samuela Blasera.

"Poprvé na festival zavítá ze severu i soubor se sídlem v Kodani s názvem Pimpono Ensemble. Vlnu energie slibují i francouzští CHROMB! s hudbou neomezenou specifickým stylem nebo žánrem," uvedli zástupci festivalu.

Z české jazzové scény se na festivalu představí například saxofonista, klarinetista a skladatel Luboš Soukup a klavírista Vojtěch Procházka. Doprovodí je kontrabasista Emil Brun Madsen a bubeník Kresten Osgoodu. Po šesti letech se na Jazz goes to town vrací kvartet kytaristy Viléma Spilky. Součástí festivalu bude například i koncert tria Soul Mates Američana Briana Charetta. Festival nabídne také pouliční hudební vystoupení nebo koncert pro dětské posluchače.

"Festival představí výrazné osobnosti české i mezinárodní jazzové scény, ale také hudebníky mladé generace. Dramaturgickou skladbou interpretů se snažíme konfrontovat zavedená jména světové hudební scény s novými hudebníky a přístupy," uvedl Wróblewski.

Festival každoročně láká tisíce příznivců jazzu. V minulosti ve městě koncertovali například kytarista Mike Stern se speciálním hostem Randy Breckerem, harmonikář Sugar Blue, americká skupina Lester Bowie's Brass Fantasy, francouzský houslový virtuos Jean-Luc Ponty či rakousko-americký pianista Joe Zawinul se sestavou Syndicate.

Autoři | Foto Jazz Goes to Town

Štítky ČR, pop, hudba, jazz, festival, Hradec Králové, koncert, Joe Zawinul, Jean-Luc Ponty, Mike Stern, Sugar Blue, Peter Bruun, Praha, Kodaň, hudební skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jazz goes to town nabídne v Hradci Králové přes 15 koncertů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.