Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po padesáti letech chovatel z Broumovska končí. Vlci mu zadávili poslední tři ovce

Vlastimil Vejrosta se věnoval chovu ovcí pět let. Poslední měsíce však bojoval s opakujícími se útoky vlků, které mu stádo postupně zabíjeli. V noci z úterý na středu mu vlci v ohradě zardousili poslední tři kusy. S chovem ovcí tak musel skončit.

„Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ řekl chovatel. A není jediný. Stejný problém v regionu řeší i několik dalších chovatelů.

Vlci však neútočí jenom na ovce. Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí. Podle nich tak výrazně ovlivňují chov a následný stav krajiny v regionu. Podle odborníků si za některé ztráty mohou sami chovatelé. „V tomto případě nebyla pastvina proti vlkům dostatečně zabezpečena, ochranáři na to farmáře dříve upozornili,“ řekl Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko.

Celkově je za první polovinu letošního roku evidováno více útoků než za celý loňský rok. Aktuální škoda se pohybuje u téměř 1,5 milionu korun.

Lidé se ve volné přírodě bát vlků nemusí. Na člověka tato zvířata podle odborníků neútočí.

Chovatelé chtějí změnu legislativy

Chovatelé na Broumovsku jsou vlky zasaženi nejvíc ze všech regionů v České republice. Řada z nich tak volá po změně legislativy, aby se mohli proti vlkům bránit. Navrhují také vlkům vyčlenit bezpečné území, například národní parky nebo vojenské prostory.

"Musíme najít rovnováhu mezi zájmy lidí a přírody. To, co se stalo při posledním útoku na Broumovsku, vedlo k tomu, že dotyčný farmář se svojí činnosti skončil. Současná situace je pro pastevce velmi obtížná a v zájmu nás všech musí být to, aby Broumovsko nebylo jen turistickým skanzenem, ale dobrým místem pro život," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle Správců CHKO Broumovsko nejde o to, že by byli vlci čím dál tím troufalejší. Záměrně si však vybírají pastviny v okrajových částech vesnic. Svojí roli hraje i to, jaký je do osady přístup z volné přírody.

Ohodnoť článek

Foto Lubomír Hajný | Lesnicko dřevařský vzdělávací institut

Štítky Broumovsko, CHKO, vlk, ovce, chovatel, zardoušení, škody, situace, legislativa, Královéhradecký, kraj, příroda, ČSSD, chov ovcí, Petr Kafka, Jiří Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po padesáti letech chovatel z Broumovska končí. Vlci mu zadávili poslední tři ovce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.