Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zarostlá a zchátralá Pajkrova flošna v Hradci Králové se změní na moderní centrum pro studenty

Radnice Hradce Králové chce využít starých prostor Pajkrovy lošny a vybudovat tu moderní networkingové studentské centrum. Jde o starý a neudržovaný objekt mezi botanickou zahradou a hasičským stadionem. Město budovu opraví a následně jí pronajme Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy.

Stará budova nyní slouží jako sklad nepotřebných věcí.

Budova Pajkrovy flošny byla postavena někdy v polovině 18. století jako součást hradecké pevnosti. Dlouhá léta fungovala pouze jako sklad a nyní chátrá. Město se proto rozhodlo využít prostory a kompletně je zrekonstruovat. „Nové studentské centru bude mít dvojí využití. Bude fungovat jak pro samotné studenty, tak veřejnost,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Po opravách by měl vzniknout jeden velký přednáškový sál pro zhruba 60 až 70 lidí. Kolem něho bude k dispozici několik menších poslucháren, do kterých se vejde po zhruba 12 studentech. K dispozici budou pochopitelně i sociální zařízení nebo kuchyňka a cateringové zázemí.

„Hradec Králové má aktuálně zhruba 13,5 tisíc vysokoškolských studentů. Ti však nemají žádné důstojné zázemí,“ dodává primátor. V novém centru se podle jeho slov budou moct scházet studenti ze všech vysokých škol v Hradci Králové. V plánu je zde pořád přednášky, semináře i kurzy pro veřejnost.

Díky stromům na střeše budova zatím stojí

Ačkoliv to tak nevypadá, podle vedení města není Pajkrova flošna v natolik dezolátním stavu. Před pár lety bylo několik místností zasaženo a znečištěno chemikáliemi, to se však podařilo vyřešit.

Při první pohledu na budovu si člověk řekne, že takový objekt nikdy nepůjde opravit. Přímo ze střechy baráku roste několik vzrostlých stromů. Paradoxně, právě ty budovu drží pohromadě. „Díky stromům do baráku nezatéká. Město je chtělo pokácet, ale bylo nám řečeno, že v tu chvíli odumřou i prorostlé kořeny a voda se dostane dovnitř,“ tvrdí primátor. Radnice se proto o stromy na střeše stará a udržuje je v dobré kondici.

Největší škody za poslední roky způsobili na budově sportovci. Někteří horolezci si z polorozpadlé cihlové zdi udělali lezeckou stěnu. Při tom několik cihel vypadalo nebo se uvolnilo.

Radnice plánuje projekt od roku 2012. Tenkrát se počítalo s náklady kolem 35 milionu korun. Nyní se mluví o 75 milionech.

Budovu opraví radnice, používat jí bude Univerzita Karlova

Samotná budova Pajkrovy flošny patří městu, radnice tak musí zařídit rekonstrukci. Až bude studijní centrum hotové, bude ho pronajímat Farmaceutické fakultně Univerzity Karlovi. Nejdřív je však třeba vypracovat projektovou dokumentaci, tu zaplatí kraj. Vyjde na zhruba 3 miliony korun.

„Rekonstrukce tohoto historického objektu se odhaduje na více než sedmdesát milionů korun bez DPH, chceme částečně financovat z dotací a úvěru,“ řekla náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO 2011)

Za jakých podmínek pronajme město prostory fakultě zatím není známo. Konkrétně se tyto záležitosti začnou řešit až po zpracování projektové dokumentace. Podobně je to i s termínem zahájení nebo dokončení prací, ten aktuálně nikdo nezná. Podle primátora by se však mohlo začít pracovat v roce 2023.

Ohodnoť článek

Foto MMHK,

Štítky Pajkrova, flošna, Hradec Králové, rekonstrukce, centrum, studenti, fakulta, Univerzita Karlova, vizualizace, foto, primátor, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, radnice, Alexandr Hrabálek, ODS, strom, Monika Štayrová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zarostlá a zchátralá Pajkrova flošna v Hradci Králové se změní na moderní centrum pro studenty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.