Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poláci zakázali sestup ze Sněžky cestou s řetězy k Slezskému domu

Polský Krkonošský národní park zakázal v minulých dnech sestup ze Sněžky takzvanou řetězovou cestou, která vede po polské straně hory. Turisté po ní mohou jít ve směru od Slezského domu jen na vrchol. Zákaz platí až do konce srpna. K sestupu i výstupu můžou turisté na polské straně hory použít pohodlnější Jubilejní cestu. Poláci vydali omezení i v minulých letech.

Modře značenou Jubilejní cestu na polské straně Sněžky musejí k sestupu využít i turisté, kteří chtějí z hory pokračovat ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu nebo Obřím dolem do Pece pod Sněžkou. V hlavní turistické sezóně má jednosměrný provoz snížit množství lidí na přetíženém úzkém chodníku.

K cestě na Sněžku a zpátky mohou lidé využít i některou z cest na české straně hor, případně kabinovou lanovku z Pece pod Sněžkou. Na cestě z Růžové hory na Sněžku ale stavbaři v současné době opravují chodník.

Návštěvníci tak musejí počkat, až jim stavbaři umožní průchod. Cestu zatím zcela uzavřít nemuseli. Režim pohybu lidí na trase s několikaminutovým čekáním má platit až do druhé poloviny září. Na cestě pracuje mechanizace. Jde o malý bagr nebo vyvážecí soupravu.

Z polské strany hor se mohou lidé ke Sněžce pohodlně přiblížit lanovkou z Karpacze na horu Kopa. Z Kopy pak pěšky necelých 1,4 kilometru ke Slezskému domu a na vrchol Sněžky pokračují po řetězové cestě nebo po Jubilejní cestě. U Slezského domu se pak přidávají i turisté mířící na Sněžku od Luční boudy.

Denně navštíví vrchol Sněžky průměrně 5000 návštěvníků. Ve výjimečných případech, hlavně o víkendech, když je hezké počasí, je to až dvojnásobek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto karpacz.pl

Štítky Polsko, KRNAP, Sněžka, zákaz, Slezský dům, Krkonošský národní park, Luční bouda, Pec pod Sněžkou, Obří důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poláci zakázali sestup ze Sněžky cestou s řetězy k Slezskému domu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.