Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hradci Králové hrozí rozpad koalice. Členové rady se hádají o novém vedoucím odboru životního prostředí

Už tři měsíce je magistrát v Hradci Králové bez vedoucího odboru životního prostředí. Koncem května odešla do důchodu Iva Šedivá, od té chvíle se radě města nepodařilo sehnat náhradu. Výběrové řízení bylo vyhlášeno celkem třikrát. Dvakrát ho rada smetla ze stolu, potřetí neschválila vítězku. Podle některých členů rady za to může ovlivňování ostatních politických stran.

Po třech měsících od chvíle, kdy odešla původní vedoucí odboru do důchodu to vypadalo, že město konečně vybralo vhodnou náhradu. Rada kraje však včera vítězku výběrového řízení neschválila, pro byli pouze čtyři členové z deseti. „Vybrali jsme jednu uchazečku, která vystudovala Masarykovu univerzitu. Dokonce měla i dostatečné zkušeností na Ministerstvu životního prostředí, a dokonce i ve vládě,“ řekl dnes Hradecké Drbně náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení).

Tato uchazečka prošla všemi třemi výběrovými řízeními. V prvních dvou případech rada řízení zastavila, ve třetím jí odmítla zvolit vedoucí odboru. Podle Hanouska její zvolení ovlivnil tlak z ostatních politických stran.

„Byla jsem proti, politické ovlivňování ale odmítám. Chtěla jsem pouze více informací o osobě, která byla vybrána. Dle mého neměla uchazečka dostatečnou praxi,“ hájí se náměstkyně Věra Pourová (ANO 211). Podle Hanouska je možné, že by si konkrétní strana na této pozici představovala někoho více vhodného.

Kvalifikace uchazečka na vedoucí odboru byla dostačující i podle tajemnice magistrátu a její výběrové komise. Ta proto předložila návrh na jmenování do funkce radě města. Tato pozice má navíc šestiměsíční zkušební lhůtu. Pokud by se tak stalo, že by nebyla dostatečně kvalifikovaná, mohla by jí rada jednoduše odvolat.

Hádka pokračuje, klíčový pracovník chybí

„Pro mě to znamená, že jsem tři měsíce bez klíčového zaměstnance. Než aby ten odbor někdo řídil, spíš se řítí,“ řekl Hanousek. Podle něho může absence vedoucího zpomalit a zkomplikovat některé důležité projekty města. Chybí informovanost a některé věci, se podle jeho slov, vyvíjí jiným směrem, než by měli jít. Dočasně tak vede odbor pan Rak, jeden z uchazečů, který byl na funkci doporučen. To podle Hanouska vůbec nefunguje.

Zelení chtějí proto situaci okamžitě vyřešit. Obrátili se proto na primátora, se kterým mají celou problematiku v několika následujících dnech probrat. „Já se k tomu nemůžu vyjadřovat. Ze strany ODS jsem nic nezaznamenal. S panem Hanouskem však problém proberu a pokusíme se ho vyřešit,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Podle Zelených je naprosto nepřijatelné, aby do výběru těchto pozic mluvili politici. „Nemůžeme přeci vybírat vedoucí odboru podle toho, jakou má kdo stranickou kartičku. V minulosti si náměstci nikdy do obsazování vedoucích pozic nemluvili,“ řekl.

Vypisovat nové výběrové řízení nemá smysl

Vypisovat nové výběrové řízení prý není potřeba, ba naopak. Pokud se celý kolotoč rozjede znovu, hrozí že bude pozice další tři měsíce neobsazená. Během prázdnin se navíc předpokládá, že se nepřihlásí dostatečný počet kvalifikovaných zájemců.

„Hradec Králové ani není atraktivním zaměstnavatel. Město má dlouhodobě problém nabírat kvalitní lidi,“ dodává Hanousek. Zároveň se obává toho, že po těchto problémech a přetahování se vhodného kandidáta nepodaří najít vůbec.

Uchazečka, která výběrové řízení na vedoucí odboru životního prostředí vyhrála už dala výpověď ve svém původním zaměstnání a je připravená k nástupu do této pozice. V této chvíli je však na dovolené. O tom, že jí rada neschválila zatím neví. „Sama pak může říct, že do tohohle fakt nejde,“ ukončuje rozhovor Hanousek.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky koalice, výběrové, řízení, odbor, životní, prostředí, vítěz, rada, hlasování, spor, Zelení, ANO 2011, primátor, rozpad, problém, Hradec Králové, životní prostředí, Martin Hanousek, výběrové řízení, Iva Šedivá, ODS, Masarykova univerzita, Věra Klásková, Al

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradci Králové hrozí rozpad koalice. Členové rady se hádají o novém vedoucím odboru životního prostředí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.