Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Veřejnost vybírá nejhezčí strom. Královéhradecký kraj má dva zástupce

Včerejším dnem se spustila anketa Strom roku 2020, tu pravidelně vyhlašuje Nadace Partnerství. Veřejnost může vybírat z celkem 12 stromů z devíti krajů. Vítěz následně postoupí do evropského kola soutěže. Za Královéhradecký kraj jsou na výběr dva adepti – jabloň U Lidmanů a Roškopovská babyka.

Celostátní anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství od roku 2002.

„O vítězi rozhoduje hlavně schopnost ambasadorů stromů přesvědčit a motivovat k hlasování své okolí,“ řekla koordinátorka projektu Silvie Zeinerová Sanža. Samotné hlasování odstartovalo včera, skončí pak 11. října. Výsledky budou známé 20. října.

V národní soutěži je možné hlasovat dvěma způsoby. První možností je pomocí telefonu a DMS, druhou pak online na webu nadace. Vítěz následně postoupí do evropského kola. Královéhradecký kraj má v této anketě dva zástupce.

Roškopovská babyka

Jde o 140 let starý javor na louce u Roškopova na Jičínsku. „Tento krásný památný strom je tak trochu samotář. Kolem něj totiž nejsou žádné jiné stromy, jen zvlněná louka a červená půda,“ popisuje Soňa Mašková, která strom do soutěže přihlásila.

Jde o jeden z největších stromů v Královéhradeckém kraji. Obvod jeho kmene měří tři metry. Uvnitř samotného stromu se navíc nachází takzvaná keška.

 Jabloň u Lidmanů

Druhým zástupcem v Královéhradeckém kraji jabloň U Lidmanů na Náchodsku. Tu do soutěže přihlásila Mirka Soldánová. „Hospoda U Lidmanů je místem setkávání a společenských událostí. Příběhy lidí zde tiše sleduje jabloň, která v létě poskytuje místním stín a na podzim plody, které lze ochutnat v domácím štrúdlu,“ říká.

Podle pamětníků byly ve 20. letech 20. století na tomto místě vysázeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala slábnout, zachráněná větev dala život té, které zde stojí dodnes.

Ohodnoť článek

Foto stromroku.cz

Štítky strom, anketa, Královéhradecký, kraj, jabloň, U Lidmanů, Roškopovská babyka, Jičínsko, Náchodsko, Královéhradecký kraj, soutěž, Nadace Partnerství, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost vybírá nejhezčí strom. Královéhradecký kraj má dva zástupce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.