Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Špindlerovku řidiči vyjedou, zakazující značka je pryč. Parkování je ale možné pouze na parkovištích

Na horskou silnici ze Špindlerova Mlýna na hřebenovou Špindlerovu boudu v Krkonoších je od 1. července vjezd bez omezení, značka zákazu vjezdu zmizela. Radnice razantní nárůst dopravy na silnici zatím nezaznamenala. Do července mohla veřejnost a neubytovaní turisté k dopravě na Špindlerovku ve výšce 1262 metrů nad mořem využít místní autobusovou dopravu nebo taxíky. Změna kategorie některých komunikací v Krkonošském národním parku (KRNAP) začala platit 1. července s vymezení nových zón ochrany přírody.

"Zvýšený pohyb vozidel tam je, ale nejde zatím o nic razantního. Otevření silnice nevidíme jako nejšťastnější variantu," řekl starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. Podle něj bude město situaci na horské silnici sledovat a v případě problémů by mohlo přistoupit k regulaci dopravy.

Starosta současně připomněl, že motoristé mohou na silnici na Špindlerovu boudu stejně jako na celém území města parkovat jen na vyznačených parkovištích. "Když budou nahoře obsazené, u Špindlerovky se otočí a budou muset zpět dolů. Nahoře jsou jen parkoviště u soukromých objektů. Lidé, kteří nemají zajištěné parkování, tam nezaparkují," řekl Staruch.

Zhruba desetikilometrová horská silnice je ve vlastnictví města, je klíčová pro zásobování objektů v okolí Špindlerovky a pro záchranáře a hasiče. Nově se stala komunikací v kategorii "místní". Zákaz vjezdu Správy KRNAP dál platí na všech odbočkách z této silnice.

Další důležitou komunikací, kde došlo ke změně, je příjezdová cesta na Zlaté návrší. Ze silnice druhé třídy se stala účelovou komunikací. Tato změna ale pro návštěvníky hor nemá zásadní význam, zákaz vjezdu tam nadále platí.

Změna takzvané zonace vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, která platí pro všechny čtyři národní parky v ČR. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Členění území národního parku do čtyř zón ochrany přírody se změnilo na tři. Začátkem července byla v Krkonoších také vyhlášena tři klidová území, kde mohou turisté chodit jen po značených trasách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rezervace, silnice, Krkonoše, Špindl, Mlýn, doprava, auto, parkování, Královéhradecký, kraj, Špindlerova bouda, Krkonošský národní park, ochrana přírody, Špindlerův Mlýn, Správa Krkonošského národního parku, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špindlerovku řidiči vyjedou, zakazující značka je pryč. Parkování je ale možné pouze na parkovištích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.