Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svatební hostina je přežitek. Teď letí rauty, říká svatební koordinátorka z Hradce Králové

Obřad, focení, slavnostní oběd, svatební hry a pak party až do rána. I tak by se dal popsat svatební program, který se po letech zaryl do představ široké veřejnosti o tom, jak by měla správná svatba vypadat. I svatební akce jdou ale s dobou. Například svatební hostina už není třeba, jde to vyřešit daleko praktičtěji. Hradecká Drbna si o těchto moderních novinkách povídala se svatební koordinátorkou Niki z Hradce Králové.

„Poslední dobou se dostává do módy netradiční oběd,“ vysvětluje svatební koordinátorka Nikola Horáková. Na samotném programu se při této variantě prakticky nic nemění. Po obřadu se přijede do restaurace a rozbije talíř. Na hosty však nečeká klasické menu a svíčková se šesti. 

„Lidé si sednou ke stolu a dají si pouze polévku - tradiční formou zanášeného obědu,“ doplňuje. Zbytek jídla už si ale obstará každý sám na rautu. Na připraveném stole si hosté mohou nabrat co jim chutná. Zároveň ze všeho zbyde méně zbytků. „Lidé mají po tom všem stažené žaludky, moc toho nesnědí,“ říká Nikča. 

Má to však i další výhodu. „Nemusí se například řešit kdo je bezlepek, kdo je vegetarián, komu nechutná svíčková,“ dodává. Na to dost novomanželů předem nemyslí. Během hostiny se pak musí řešit spousta nepříjemností. 

Podobný problém může nastat například i s hudbou. DJ nemusí mít ve svém repertoáru klasickou polku, naopak kapela nezahraje nic tanečního. Stále častěji se tak během sestavování svatebního programu přistupuje ke kompromisu. Do začátku živá kapela, na noc DJ. 

„Ideální je živá hudba formou kytaristy se zpěvačkou. Například na první tanec je to úplně ideální,“ vysvětluje Niki. Podle ní je to kompromis mezi velkou kapelou a DJem na celý den. Reprodukovaná hudba pak může na program nastoupit například kolem deváté hodiny večer. „Žijeme len raz babičky u stolu fakt nezajímá,“ směje se Niki. 

Na svatební hry opatrně. Volte podle složení svatby

„Už na první schůzce zjišťuju, co za lidi na svatbě bude,“ říká koordinátorka. Velkou roli hraje samotný poměr hostů – přátelé versus rodina. Ve chvíli, kdy je větší poměr rodiny, mohou hry skončit fiaskem. „Pokud nemá ten člověk tu rodinu fakt mladou a svým způsobem střelenou, může to někoho urazit,“ dodává. 

Pokud je ten poměr vyrovnaný, je možné nějaké hry zorganizovat. Není však dobré je dávat do oficiálního časového harmonogramu. „Vždy je třeba domluvit se hlavně s novomanželi, jaké hry si představují,“ říká Niki. Například u střevíčkového kvízu je ale lepší vymyslet otázky přímo na svatební pár. 

„Většinou sleduji ty lidi. Pokud cítím, že ten program skomírá, tu hru tam vložím. Určitě však není dobré nutit lidi něco hrát, když na to nemají náladu a chtějí si jen povídat,“ dodává Niki. 

Svatební hry může během dne nahradit například ochutnávka rumů nebo vína, stand-up komik, kouzelník či promítání fotek a videí.

Některé tradice jsou nesmrtelné a dodržovat by se měly

Jsou tradice, které by svatebčani neměli vynechávat. Například rozbíjení talíře. „Já jim vždycky říkám, ať si ten střep nechají. Je to symbol štěstí,“ vysvětluje Niki. 

Další z tradic, která je dobrá dodržovat je jezení ze stejného talíře. Tu zvládnou novomanželé díky společně servírované polévce. „U toho je třeba dávat pozor, aby se nepokydali. Focení je totiž většinou až potom, a nevěsta s nudličkami na šatech není moc hezká,“ směje se Niki. 

Je potřeba koordinátor?

„Já jako koordinátorka těm lidem pomáhám hlavně v té první části. Už jednoduše dokážu odhadnout, jak dlouho bude trvat gratulace od 70 lidí,“ říká Niki. Podle ní právě tuto časovou náročnost organizátoři podceňují nejvíce. Setkala se dokonce se situací, kdy svědci naplánovali na tento počet lidí jen tři minuty času.

Úkolem koordinátora je během celého svatebního dne udržet program chodu. Naplánovat ho tak, aby vše sedělo a aby nenastal žádný problém. Pokud se objeví, má ho koordinátor vyřešit tak, aby se o něm nikdo nedozvěděl. Velice často tyto úkoly řeší svědci, v horších případech novomanželé. Svatební den si tak neužijí, jak jen to jde. 

Posledních pár let je moderní na svatbu zvát moderátora. „Mám ty zkušenosti, stává se mi to často. Bohužel, dost lidí si plete moderátora s koordinátorem,“ upozorňuje Niki. Většina koordinátorů má za sebou školení, kurzy a mohou se prokázat certifikátem. Moderátor Vás pobaví, udrží program v chodu, ale nezvládne pokrýt tolik věcí jako koordinátor. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Nikči Horákové

Štítky rozhovor, Niki, svatba, moderní, trend, raut, novinky, sezóna, léto, program, koordinátorka, svatební, Hradec Králové, svatební hostina, Drbna.cz, talíř, stůl, tradice, hudební skupina, rodina, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Marci

Tradice by se dodržovat měli...

Pátek, 17. července 2020, 12:45Odpovědět

Svatební hostina je přežitek. Teď letí rauty, říká svatební koordinátorka z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.