Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

U Medlešic na Chrudimsku večer vykolejil osobní vlak, nikomu se nic nestalo

Není teď dne, kdy by nedošlo k nějaké události na železnici. Večer při vjezdu do Medlešic vykolejil vlak. Nikdo nebyl zraněn. Provoz na trati bude podle údajů na webu Českých přerušen nejméně do dnešního poledne. V úseku Chrudim – Medlešice a Chrudim - Pardubice - Rosice nad Labem je zavedena náhradní autobusová doprava.

K nehodě ve stanici došlo po 19. hodině. Podle policejní mluvčí Markéty Janovské jeli ve vlaku dva cestující. Ani jednomu se nic nestalo. Hasiči vlak zajistili a místo předali hasičům Správy železnic z Havlíčkova Brodu. Mimo koleje se ocitl jeden ze dvou vagónů.

V posledním týdnu došlo na železnici hned k několika nehodám

Nejtragičtější byl v minulém týdnů střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, kde zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Další nehoda se stala v pátek na koridoru mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku. V tomto případě se nikdo nezranil. Na stejné trati u Českého Brodu v úterý večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při této nehodě zemřel strojvedoucí.

Příčiny všech nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.

České dráhy se chystají zintenzivnit kontroly strojvůdců

Kromě zintenzivnění kontrol práce strojvůdců, chtějí České dráhy zkvalitnit jejich výcvik a trénink. Dohodlo se na tom včera představenstvo společnosti. Podobná opatření zavedly dráhy kvůli nehodám loni na jaře.

Za poslední týden se na železnici stalo několik vážných nehod. Všechny se týkaly Českých drah. Společnost vyplatí poškozeným účastníkům nehod odškodnění.

Návrh Drážního úřadu počítá s tím, že strojvedoucí, kteří opakovaně nerespektují návěstidla a další bezpečnostní pravidla, zřejmě budou moci přicházet o licenci. V současné době může úřad odebrat strojvedoucím licenci jen v případě ztráty zdravotní způsobilosti. V Česku je okolo 9500 strojvedoucích.

„Zaměříme se na další zkvalitnění výcviku, průběžného tréninku a zvýšení četnosti kontrol výkonu povolání strojvedoucích. Těch jsme už loni provedli meziročně o 25 procent více než před rokem," uvedl šéf skupiny Václav Nebeský.

Dráhy zakomponují příčiny posledních nehod do svého povinného školení a připraví speciální trénink na simulátorech, které mají v Praze a České Třebové.

Trénink bude zaměřen především na reakční schopnosti strojvedoucích při mimořádných situacích. Dráhy pořádají v současné době pro své strojvedoucí více než 12týdenní výcvik a v průběhu povolání další školení. Jejich součástí je minimálně jednou za rok výcvik na trenažéru.

Zintenzivnění kontrol doplní kontroly, které společnost provádí u každého strojvedoucího minimálně dvakrát do roka.

Zvýší se investice do lokálních tratí

Na zvýšení investic do lokálních tratí se včera shodla nová stálá komise pro bezpečnost na železnici. Včera večer zasedala tato komise poprvé. Cílem ministra dopravy Karla Havlíčka bylo, aby ji tvořil apolitický tým složený z odborníků. Komisi tvoří 16 lidí a jsou tu například zástupci drážního odboru, Správy železnic, Drážní inspekce, Drážního úřadu, za dopravce pracovníci Českých drah a ČD Cargo. Jsou v ní i dva zástupci z akademické obce.  Komise bude zasedat jednou za 14 dnů.

Ministr Havlíček uvedl, že jsou připraveni okamžitě zahájit investice a zavádění zjednodušeného ETCS. „Investice plánované pro železnici půjdou ve zvýšené míře do zajištění bezpečnosti. "Zvýšíme zdroje právě pro ty lokální tratě," ministr dopravy Karel Havlíček.

Do roku 2022 by mělo být zabezpečeno 500 přejezdů. To vyjde na přibližně čtyři miliardy korun. Kompletní zavedení systému ETCS bude stát několik miliard korun, investice do návěstidel se budou pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vlak, nehoda, vykolejení, Chrudim, Medlešice, Drážní inspekce, bezpečnost, havárie, železnice, okres Chrudim, České dráhy, Pardubice, investice, Rosice, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Medlešic na Chrudimsku večer vykolejil osobní vlak, nikomu se nic nestalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.