Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji stoupá počet legálně držených zbraní. Nosit jí u sebe může každý padesátý

V Královéhradeckém kraji se za poslední čtyři roky počet držitelů zbrojních průkazu nikterak zásadně nezvedl. Stále se však zvyšuje počet legálně držených zbraní. Těch je aktuálně v Královéhradeckém kraji 47.778 kusů. Ty jsou rozdělené mezi 14.606 držitelů zbrojních průkazů.

„Nutno podotknout, že v těchto statistikách nejsou započítané zbraně kategorie D,“ vysvětluje mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Na tyto zbraně nepotřebuje jejich majitel vlastnit zbrojní průkaz, většinou se jedná o vzduchovky nebo plynové zbraně.

Naopak, počet žadatelů o zkoušky odborné způsobilosti se za posledních pět let snížil. Zatím, co v roce 2015 chtělo zbroják 1.164 lidí, letos jich je zatím pouze 192.

V celé České republice má zbrojní průkaz přes 300 tisíc lidí. Celkem mají v držení bezmála 900 tisíc zbraní.

Každý padesátý v kraji u sebe může mít zbraň

Držitelé zbrojních průkazů jsou rozděleni do pěti skupin – pro sportovní a sběratelské potřeby, pro lov, výkon povolání a ochranu zdraví majetku. Právě poslední ze zmíněných skupin (skupina E) opravňuje majitele zbraně nosit skrytě na veřejnosti.

Takových lidí je v Královéhradeckém kraji aktuálně 11.314. Podle posledního sčítání žije v našem regionu 551.021 lidí, to teoreticky znamená, že každý devětačtyřicátý člověk u sebe může nosit legálně drženou zbraň. Je však nutné říct, že většina žadatelů o zbrojní průkaz si o skupinu E žádá „z dobrého pocitu“, jen proto že může. I když pak možnost nosit zbraň nikdy nevyužije.

Získat zbrojní průkaz není v ČR jednoduché

Zbrojní průkaz v České republice není jednoduché získat, rozhodně se nejedná o podobné zkoušky jako například v autoškole. Zájemce musí mít lékařské potvrzení, mít čistý trestní rejstřík, projít složitou byrokracií, testy a praktickou zkouškou. Na té při každém termínu vypadne nejvíce žadatelů. 

„Mnoho žadatelů o zkoušku odborné způsobilosti opakuje i několikrát, přičemž nejčastěji nesplní praktickou část zkoušky – bezpečnou manipulaci se zbraní,“ dodává mluvčí. Všeobecně platí, že bez připraveného kurzu většina žadatelů udělá při manipulaci se zbraní před komisařem chybu. Jde však pouze o první část praktické zkoušky, druhou je střelba na pevný cíl.

Teoretická zkouška už autoškolu připomíná o trochu více. Žadatel musí správně napsat test, který se skládá z 30 otázek. Všechny cvičné otázky jdou dohledat na internetu, je jich přes 500. Největší část je legislativní. Dále jsou tu otázky z nauky o zbrani a zdravotnického minima.

Po složení zkoušek není stále vyhráno. Následně je třeba předložit policii žádost o vydání zbrojního průkazu, na to má příslušný útvar dva měsíce. Mezi tím si žadatele pořádně proklepne. „Policie posuzuje jeho bezúhonnost a spolehlivost. Například zda nebyl odsouzen za úmyslný trestný čin nebo nespáchal dva a více určitých přestupků“ vysvětluje Vlčková. Pokud tyto podmínky splní, získá žadatel zbrojní průkaz na 10 let.

Na zkoušku se čeká zhruba dva měsíce

Jeden z členů naší redakce si zkusil v Hradci Králové podat přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti. Nejbližší termín byl 1. září, tedy za necelé dva měsíce. „Já jsem chtěla dělat zkoušky ve Smiřicích. Ke zkouškám tak půjdu až v říjnu,“ řekla redakci jedna z dalších uchazeček Tereza Hladíková.

Za dlouhou čekací dobu na zkoušky může podle policie částečně koronavirus. Během pandemie se zkoušky odborné způsobilosti nekonali. „Protože cca 1/3 žadatelů zkoušku odborné způsobilosti opakuje, je s nimi počítáno na nejbližší další termín, takže volná kapacita je tedy snížena. Čekací doba na vykonání zkoušky je tedy skutečně cca 2 – 3 měsíce, ale není to z důvodu vyššího zájmu o zbrojní průkazy,“ dodává mluvčí policie.

Pokud žadatel neuspěje u teoretické části zkoušky, může o nový termín požádat až po třech měsících. Pokud žadatel nezvládl praktickou část, má nárok jí jednou opakovat. Nejdříve však za 15 dní a nejpozději dva měsíce po neúspěšné zkoušce.

Kategorie zbrojních průkazů v ČR:

  • Skupina A – ke sběratelským účelům
  • Skupina B – ke sportovním účelům
  • Skupina C – k loveckým účelům
  • Skupina D – k výkonu zaměstnání nebo povolání
  • Skupina E – k ochraně zdraví, života nebo majetku

Máte nebo uvažujete o zbrojním průkazu?

Celkem hlasovalo2002 čtenářů

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zbraň, průkaz, pas, zbrojní, Královéhradecký, kraj, policie, zkouška, střelba, statistika, povolení, skupina, E, postup, Královéhradecký kraj, Česko, Tereza Hladíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji stoupá počet legálně držených zbraní. Nosit jí u sebe může každý padesátý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.