Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda schválila pro ovocnáře vyšší kompenzace za loňské mrazy

Za loňské mrazy dostanou ovocnáři víc. Vláda jim včera kompenzace zvýšila ze schválených 50 milionů na 64 milionů korun. Část kompenzace už dostali, ta zbývající by jim měla být vyplácena letos.

Ztráty na tržbách ovocnářů, které způsobily loňské jarní mrazy, byly podle odhadů ministerstva až 158 milionů korun. Mrazy nejvíce postihly jabloně, produkce klesla i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.

Stát vyplácel první část kompenzací loni, kdy pěstitelé dostali 29,5 milionů korun. Zbytek se měl vyplácet v letošním roce, kdy přes 40 ovocnářů poslalo žádosti o dotace za více než 56 milionů korun. Ve druhém kole by tak poměr vyplácené částky k žádostem činil 36 procent. Stát chce, aby byl podobně jako v prvním kole podíl 60 procent. Proto byl navýšen i celkový obnos na 64 milionů korun.

Z východních Čech šlo mimo jiné i o oblasti na Semilsku, Jičínsku, Náchodsku a v okrese Rychnov nad Kněžnou. Tady byla úroda postižena nejvíce.

Loňské jarní mrazy poškodily ovocné výsadby ve dvou vlnách. Uprostřed dubna a na začátku května. Noční teploty padaly místy i na minus 11 stupňů Celsia a v nejvíce postižených lokalitách byly i několik nocí po sobě. V některých oblastech hlásily podniky škody až na 80 procentech úrody.

Jarní mrazy postihly Česko i v tomto roce. Podle ovocnářů zcela zničily úrodu meruněk. O případných kompenzacích se většinou jedná až na podzim, loni vláda schvalovala kompenzace v září.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky úroda, ovoce, ovocnáři, jarní mrazy, poničeno, kompenzace, stát, mráz, Česko, Východní Čechy, okres Semily, okres Jičín, okres Náchod, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila pro ovocnáře vyšší kompenzace za loňské mrazy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.