Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Královéhradečtí celníci zastavili kamion s 25 tunami nelegálního odpadu. Pokuta se může vyšplhat na 50 milionů

Celní správa se tento týden zapojila do celorepublikové akce zaměřené na přepravu nelegálního odpadu. V Královéhradeckém kraji měli celníci štěstí, na D11 ve směru na Hradec Králové zastavili kamion, jehož řidič nepředložil potřebné papíry. Převážel celkem 25 tun odpadu.

„Polský řidič, který odpad převážel, deklaroval přepravu plastu a kaučuku. Naplněné bílé plastové obaly však obsahovaly navíc příměsi kovů, měděných drátů, tištěných obvodů a dalších látek,“ řekla mluvčí celníků Královéhradeckého kraje Jitka Fajstavrová. Kamion tak odstavili a odpad poslali zpět k majiteli, od kterého poputoval.

Řidič sice předložil kontrole dokumenty, v nich ale bylo několik nedostatků a nepravdivých údajů. Jejich vystavení a celý případ tak řeší přímo Ministerstvo životního prostředí České republiky ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, to bude v přestupkovém řízení rozhodovat o uložení správního trestu.

„Pokuta může dosáhnout výše až 50 milionů korun,“ dodává mluvčí. Převážení odpadů přes hranice České republiky se musí řídit přísným zákonem. Ten upravuje převoz jak z, tak do České republiky.

Akce se konala v celé České republice

„V devíti případech bylo Českou inspekcí životního prostředí nařízeno odstavení vozidla a vysloven zákaz jízdy. Vozidla převážela jiný druh odpadu (místo granulátu k druhotnému zpracování – směsný odpad, stavební suť, komunální odpad atp.), než který přepravci uváděli v předložených dokladech, popř. nepředložili žádné dokumenty k nákladu,“ řekla mluvčí Celní správy České republiky Martina Kaňková.

Nejvíce případů odhalila kontrola v Plzeňském kraji, zde zastavila celkem tři kamiony s nelegálním odpadem. V Ústeckém a Karlovarském kraji po dvou. V Královéhradeckém kraji a například Praze narazila Celní správa pouze na jeden případ v každém z regionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa Královéhradeckého kraje

Štítky kamion, D11, Polsko, odpad, převoz, Celní správa, celník, kontrola, akce, pokuta, odstavení, policie, ministerstvo, 50, milionů, Celní správa České republiky, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Dálnice D11, Česko, Česká inspekce životního prostředí, Mi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Královéhradečtí celníci zastavili kamion s 25 tunami nelegálního odpadu. Pokuta se může vyšplhat na 50 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.