Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Severní terasy v Žižkových sadech v Hradci Králové se dočkají rekonstrukce. Práce mají územní rozhodnutí

Po opravách teras nad Žižkovými sady v Hradci Králové se volá už dlouho. Část z nich je uzavřená, část v dezolátním stavu. Na některých místech jsou cihlové zdi dokonce nebezpečné. Radnice nyní získala pro rekonstrukci územní rozhodnutí a může tak zpracovat další stupně projektové dokumentace. Kvůli památkářům uvažuje magistrát, že je opraví po etapách.

„Získání územního rozhodnutí je pro nás zcela zásadní, pracovalo se na něm od roku 2017,“ říká náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Pro radnici to znamená především to, že může žádat o stavební povolení a následně hledat firmu, která terasy opraví.

Severní terasy a Žižkovy sady jsou v samém centru historického Hradce Králové. Veškeré kroky tak musí schvalovat památkáři. K rekonstrukci se zároveň musel vyjádřit o odbor životního prostředí jak z magistrátu, tak krajského úřadu.

„Zvažujeme také variantu, že se budou Severní terasy opravovat postupně na etapy, jakékoliv odhady termínů jsou v tuto chvíli předčasné,“ doplňuje náměstek. Vše také záleží na tom, kolik na rekonstrukci dokáže město vyhradit peněz.

Současný stav je nevyhovující a místy nebezpečný

Jednou z novinek, kterou rekonstrukce nabídne, je odstranění schodiště pod Radoušovou ulicí nedaleko Klicperova divadla. Nové by naopak měly být opěrné zdi pod divadlem včetně vytvoření horní terasy nebo pěší visutá lávka. Po rekonstrukci mají být terasy kompletně bezbariérové.

V Žižkových sadech se bude oprava teras provádět podle historického plánu, západní část by pak měla být doplněna o nové pěší cesty. „Součástí úprav území bude i rozmístění nových prvků drobné architektury, řešeno bude také odvodnění zpevněných ploch Severních teras a plochy Žižkových sadů prostřednictvím plošných drenážních systémů,“ dodává mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Ohodnoť článek

Foto Projektil, Atelier A05

Štítky terasa, Žižkovy, sady, severní, oprava, vizualizace, plán, uzemní rozhodnutí, dokumentace, stav, novinky, Hradec Králové, rekonstrukce, sad, Jiří Bláha, ODS, Klicperovo divadlo, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severní terasy v Žižkových sadech v Hradci Králové se dočkají rekonstrukce. Práce mají územní rozhodnutí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.