Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní červen byl nejdeštivější za posledních 60 let. Situace kolem sucha se zlepšila

Letošní červen byl nejdeštivější za posledních zhruba 60 let. V Česku spadlo 151 milimetrů srážek, tedy 151 litrů na metr čtvereční, což je skoro dvojnásobek dlouhodobého průměru. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvíce pršelo podle meteorologů v Pardubickém kraji, kde objem srážek dosáhl téměř trojnásobku dlouhodobého průměru. V Královéhradeckém kraji byla nejhorší situace na Rychnovsku.

Objem srážek v Česku letos v červnu byl podle ústavu nejvyšší za tento měsíc od roku 1961. Podobný byl objem srážek za červen například v roce 2013, kdy republiku také zasáhly povodně, uvedli meteorlogové. Záplavy v roce 2013 si vyžádaly 15 životů a způsobily miliardové škody. Letos byly povodně méně tragické. Lokální záplavy, které republiku zasáhly v několika vlnách, měly nejméně devět obětí. Hmotné škody po záplavách i bouřkách s větrem a krupobitím odhadovaly největší české pojišťovny ještě před koncem června na řádově stovky milionů korun.

Počtem zemřelých letošní záplavy patří k nejtragičtějším za poslední čtvrtstoletí. Nejvíce lidí - 50 - zemřelo při záplavách v červenci 1997 a třeba ničivé povodně ze srpna 2002 si vyžádaly 17 životů.

V posledních letech trápí Českou republiku sucho. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho.cz se ale na začátku července v Česku už nevyskytovaly dva nejhorší stupně sucha ze šesti. V povrchové vrstvě půdy se zemědělské sucho v Česku podle odborníků nyní prakticky nevyskytuje. Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu. Pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Teploty se letos v červnu podle ČHMÚ pohybovaly na rozdíl od objemu srážek kolem dlouhodobého průměru. Za celý měsíc dosáhla průměrná teplota 16,4 stupně Celsia, zatímco loni v červnu činila 20,7 stupně, což byl nejvyšší údaj za tento měsíc od roku 1961. Naopak nejchladnější červen zaznamenali meteorologové v roce 1985, kdy průměr teploty za měsíc dosáhl jen 13 stupňů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, ČHMU, meteorologové, Královehradecký, Pardubický, kraj, ČR, sucho, déšť, Česko, povodeň, Český hydrometeorologický ústav, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Mendelova univerzita v Brně, Státní pozemkový úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní červen byl nejdeštivější za posledních 60 let. Situace kolem sucha se zlepšila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.