Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté zastavili na Jičínsku řidiče, který nadýchal přes tři promile a chtěl jet až do Karviné

Hodně velké překvapení čekalo na dopravní policisty, kteří o uplynulém víkendu zastavili na obchvatu Jičína osobní auto. Řídil ho šestačtyřicetiletý muž, který vyrazil z Liberce a měl namířeno až do Karviné. Tam už ale nedojel, při kontrole nadýchal 3,05 promile a na místě přišel o řidičák. Teď dostane buď pokutu, nebo si za volant nesedne až na dva roky.

Řidič jen ve směru od Holína na Úlibice, výsledek dechové zkoušky policisty překvapil. Přístroj naměřil 3,05 promile alkoholu v dechu. Opakovanou dechovou zkoušku a lékařské vyšetření odmítl. Další šok pro hlídku byl ten, když se dozvěděli, že chtěl jet v takovém stavu až do Moravskoslezského kraje, konkrétně do Karviné. Zadrželi mu řidičák a další jízdu mu zakázali.

O jeho nezodpovědném jednání rozhodne až místně příslušný správní orgán, kdy mu v případě prokázání viny hrozí peněžitá pokuta 50 tisíc korun a zákaz řízení na dva roky,“ říká policejní mluvčí Aleš Brendl.

Opilý řidič je přitom nebezpečný nejen sám sobě, ale i svému okolí. V Česku je nejvyšší spotřeba piva na jednoho obyvatele a vysoká je i spotřeba jiných alkoholických nápojů. Alkohol přitom zpomaluje procesy v mozku. Člověk je méně pozorným a současně si dává falešný pocit důvěry. Čím více toho člověk vypije, tím více je mozek zasažen. Zvyšuje se tím i šance dopravní nehody, jejíž následky bývají většinou smrtelné.

Rizikové chování s přímou souvislostí na alkohol nebo náhlou změnu zdravotního stavu se podle policie vyznačuje těmito znaky:

  • kličkování po silnici,
  • jízda se staženým bočním okénkem v chladném počasí,
  • nebezpečné míjení ostatních účastníků a překážek v provozu (malý odstup),
  • jízda po střední dělicí čáře,
  • jízda nepřirozeně velkými oblouky v zatáčkách,
  • nepřirozeně pomalá jízda v daném úseku,
  • nedodržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla,
  • jízda bez rozsvícených hlavních světel, zapomínání dávání znamení o změně směru jízdy.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky policie, alkohol, Jičínsko, řidič, opilý, obchvat Jičína, řidičský průkaz, zadržení, Karviná, okres Jičín, Liberec, Jičín, Úlibice, Holín, Moravskoslezský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zastavili na Jičínsku řidiče, který nadýchal přes tři promile a chtěl jet až do Karviné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.