Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po koronavirové krizi nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji nestoupla. Stále se drží na 2,9 procentech

Ačkoliv se čekalo, že v Královéhradeckém kraji po pandemii nezaměstnanost stoupne, opak je pravdou. Procentuálně zůstala na stejných hodnotách jako ta květnová. Poslední červnoví den nemělo zaměstnání 10.790 lidí. Celorepublikově se však nezaměstnanost zvedla.

"Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době více lidí než před pandemií COVID-19, s rozjezdem sezonních prací řada nezaměstnaných naopak nastupuje do zaměstnání," uvedl ředitel odboru zaměstnanosti Úřadu práce České republiky Jan Karmazín.

Nejméně nezaměstnaných v Královéhradeckém kraji je na Trutnovsku, celkem 2.497 lidí. Naopak nevíce jich je v Hradci Králové, zde je bez práce 3.254 lidí. Aktuálně je podle informací pracovních úřadů v kraji volných 12.311 pracovních míst, což je víc než nezaměstnaných.  

Nejčastěji se v posledních týdnech ucházeli o práci lidé z oblasti pohostinství, hotelnictví, dopravy a cestovního ruchu. „Stále se hlásí i ti, kteří přišli o práci v těchto sektorech v Rakousku, Itálii, Německu nebo ve Švýcarsku," řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle analytiků nás nejtěžší měsíce teprve čekají. Ke konci června skončilo ošetřovné, na trh se dostávají čerství absolventi a některé firmy sčítají škody a začnou propouštěn. „Vzhledem k výpovědním lhůtám bude klíčový podzim. To budou škody sčítat i firmy z turistického ruchu," upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

V celostátním srovnání měl Královéhradecký kraj v červnu třetí až čtvrtou nejnižší nezaměstnanost. V celé České republice nezaměstnanost v červnu vzrostla na 3,7 procenta z květnových 3,6 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky nezaměstnanost, statistika, procenta, Královéhradecký, kraj, úřad, práce, koronavirus, pandemie, odhad, Královéhradecký kraj, koronavirová krize, povolání, Česko, Úřad práce České republiky, okres Trutnov, Jana Maláčová, Hradec Králové, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po koronavirové krizi nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji nestoupla. Stále se drží na 2,9 procentech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.