Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Ornitologové vyzvali veřejnost pomoci sečíst mláďata čápů

Ornitologové vyzvali veřejnost, aby jim pomohla zkontrolovat hnízda čápů a sečíst mláďata. V České republice je evidováno přes 1300 čapích hnízd. Každoročně se ale objevují nová a jiná zanikají nebo nejsou obsazená.

Seznam čapích hnízd je na webu České společnosti ornitologické. Lidé mohou do databáze hnízd zadat fotografie nebo přidat nové hnízdiště, které ještě není v evidenci.

"Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku. Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený. Sčítáním čapích hnízd a čápat přispějete k poznání i k jejich ochraně," uvedl dnes v tiskové zprávě místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Ornitology zajímá i informace, že je hnízdo neobsazené, nebo je v něm jen jeden nebo dva nehnízdící čápi. "I takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění. I neobsazená hnízda se evidují a i takový údaj je důležité zadat do databáze čapích hnízd v České republice," uvedl Šafránek.

U některých hnízd jsou umístěny webkamery, lidé tak dění v nich mohou sledovat v přímém přenosu. 

Tak je tomu i v případě čápů v Bohuslavicích u Trutnova. 

Do Česka přiletěli první čápi v polovině března. První zpravidla přilétá samec, hnízdění začíná v dubnu. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto capibohuslavice.cz

Štítky ptáci, čápi, ornitolog, mláďata, sčítání, hnízdo, Česko, Moravský ornitologický spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ornitologové vyzvali veřejnost pomoci sečíst mláďata čápů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.