Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V České Skalici odstartoval unikátní projekt. Funguje tu takzvaná veřejná lednice

Ode dneška začala v České Skalici fungovat sdílená lednička. Do té mohou místní vložit jídlo, které by normálně skončilo v koši. Naopak vzít si ho z ní může každý, kdo ho potřebuje. Projekt spustil skupina, která vystupuje na sociálních sítích jako „Nevyhazuj Zbytečně“. Ledničku najdete v Maloskalické ulici.

Sdílenou lednici najdete na adrese Maloskalická 68, Česká Sklaice.

„Co se nápadu týče, samotný projekt započal v roce 2012 ve Velké Británii a ve Španělsku, následně se pak rozšířil po celém světě, např. na Nový Zéland a Indii,“ vysvětluje jedna z autorek veřejné lednice Pavlína Joudalová. V České republice podobný projekt už funguje, první veřejná lednička u nás se objevila už v roce 2016.

Pavlína přišla na nápad veřejné lednice v České Skalici díky své kamarádce. Ta o projektu slyšela v rádiu a společně tak začaly vymýšlet, kam jí postavit. „Zprvu se nám nic nepodařilo najít, tak jsme projekt nechaly takzvaně uzrát,“ říká Pavlína. Potřebná povolení a místo se podařilo získat zhruba po roce.  

I lednice musí mít provozní řád

Lednice funguje tak, že do ní může kdokoli vložit jídlo, které nepotřebuje. Naopak si z ní může vzít jídlo kdokoli ho nemá. „Pravidla užívání jsou vylepena na lednici a budou zveřejněna i na facebookovém portálu,“ vysvětluje autorka projektu.

Jídlo, které do lednice darujete by mělo být zabalené a popsané datem, kdy bylo do lednice vloženo. Při braní jídla z lednice je vždy nutné ho zkontrolovat. V pravidlech doslova stojí „Ty neseš odpovědnost za to, co jíš“. Do lednice je zakázáno dávat alkohol.

Zneužití se nebojíme, ba naopak

Jelikož koncept funguje právě na principu odebírání jídla, organizátoři se zneužívání nebojí. Když tak jídlo zmizí rychle, je to podle Pavlíny jedině dobře. „Více by mě mrzelo, kdyby tam darované jídlo zůstalo a nikdo ho nechtěl. I s tím se samozřejmě počítá, ale po zkušenostech z ostatních veřejných lednic, kde se to nestává, se toho nebojím,“ říká.

Rozšiřování projektu Pavlína Joudalová zatím neplánuje. S kamarády však věří, že inspirují další města, která zorganizují něco podobného. Ročně totiž každý z nás vyhodí přes 25 kilogramu jídla, které by šlo použít tam, kde je třeba.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Nevyhazuj Zbytečně

Štítky lednice, jídlo, veřejná, Česká Skalice, vyhazování, FB, projekt, ČR, Královéhradecký kraj, šetření, plýtvání, potravina, Španělsko, Velká Británie, Indie, Nový Zéland, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Skalici odstartoval unikátní projekt. Funguje tu takzvaná veřejná lednice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.