Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové zažívá babyboom. Ptačí pavilon praská ve švech

Ošetřovatelé v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem se radují z nových mláďat v expozici madagaskarského pohoří Makay v Ptačím světě. Přírodně tu vyhnízdila čírka černoskvrnná, ta teď kolem jezírka vodí šest mláďat.

„Samice využila hnízdní dutinu pod rostlinou na skalách. Jak je pro tento druh typické, krátce po vylíhnutí kachňata následovala matku a z výšky čtyř metrů za ní vyskočila přímo na zem,“ popisuje dramatický start do života zoolog Michal Podhrázský. Všechna bohužel zapomněla roztáhnout křídla, a tak se to spíše podobalo střemhlavému pádu. Díky jejich nízké váze je pro ně podobné chování relativně bezpečné.

Čírky dvouskvrnné se vyskytují se pouze na Madagaskaru. Jsou ohrožené vyhubením a jejich odchovy rozhodně nejsou obvyklé. Ten dvorský je o to zajímavější, že probíhá zcela přirozeně bez přičinění chovatelů. „Vše jsme nechali na rodičích, kteří se vzorně starají,“ doplňuje Podhrázský.

Nejsou to však jediní nový obyvatelé expozice. Kolem jezírka se v těchto dnech pohybují i tři odrostlejší mláďata tenkozobce opačného. „Mláďata do expozice postupně přibývají tak, jak rostou. V líhni máme přes 30 vajíček, po vylíhnutí přesouváme ptáčata do líhně v Ptačím světě a jakmile jim vyraší peří na zádech, spojujeme je s dospělými ptáky na volné hale,“ doplňuje zoolog.

A kromě nich jsou tu i desítky mláďat chameleonů. Samice před necelým půlrokem nakladla vejce a teď se postupně líhnou mladí.

A pořád ještě nejsem u n konce… Odchov se podařil i u nejmenších primátů světa, maki trpasličích. „Ti obydleli dutý kmen obřího baobabu, který madagaskarskou halu propojuje s tou, která představuje pralesy Konga. Chovný pár pečuje o trojici mláďat,“ napsala mluvčí zahrada Markéta Grúňová.

Spatřit malé makie chce ale trpělivost a taky jistou dávku štěstí, jde totiž o noční tvory. V expozici tak panuje obrácený denní režim. „Celý den je tu tedy šero, aby zvířata byla co nejvíce aktivní,“ vysvětluje zooložka Gabriela Linhart, která v safari parku koordinuje chov primátů a šelem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky zoo, Dvůr Králové, zahrada, zvířata, babyboom, pavilon, ptáci, novinky, mláďata, chov, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové zažívá babyboom. Ptačí pavilon praská ve švech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.